Župan Komadina traži poništenje odluku o Liburnia hotelima

PRIMORSKO-GORANSKI župan Zlatko Komadina danas je na konferenciji za novinare rekao da bi vladinu odluku o prepuštanju 84,58 posto dionica Liburnia Riviera Hotela d.d. (LRH) dvama holdinzima trebalo poništiti.

U vezi s tom odlukom ocijenio je da "ili premijeru netko podmeće, ili se radi o smišljenom obračunu s politički oporbenom županijom".

Sporazumom Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i holdinga SN i Dom, uz vladino odobrenje, većinski paket dionica opatijskih LRH predan je tim holdinzima radi namirenja državnog duga iz postupka kuponske privatizacije.

Komadina smatra da taj i drugi postupci, primjerice u crikveničkom Jadranu, riječkoj Transadriji te usporavanje cestogradnje u županiji, govore o odnosu središnje vlasti prema gospodarstvu županije i nisu slučajni.

Naveo je da se na području županije provode stalne smjene rukovodećih osoba te je naveo primjere u riječkoj Lučkoj kapetaniji, Autocesti Rijeka-Zagreb, na carini, Hrvatskim vodama te, kako je rekao, i smjene tajnica koje nemaju nikakve veze s politikom.

Po mišljenju župana Komadine, prognanici su kuponskom privatizacijom prevareni jer od nje nisu imali koristi. Kuponska privatizacija pokazala se sredstvom za bogaćenje pojedinaca koji su "torbarenjem" otkupili prognanički portfelj za oko 5 posto od njegove prave vrijednosti, rekao je.

Komadina smatra da je tržišna vrijednost LRH oko 3 milijarde kuna. Dodao je da objekti LRH imaju ukupno 170.000 četvornih metara prostora, a da četvorni metar stoji najmanje 1000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komadina je u vezi s LRH-ima zatražio sastanak s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom, a od mjerodavnih sve isprave na temelju kojih je provedena predaja dionica LRH. Od saborskih, pak, zastupnika iz županije zatražio je da pokrenu saborsku raspravu i osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o LRH-ima, a od gradova i općina na Liburniji da zatraže istragu i zaštitu svojih prava.

Opatijsku vlast (koalicija Nazavisne liste Amira Muzura-HDZ-HSU) Komadina je ocijenio "desnom" dodavši da "u takvoj konstelaciji vlasti nije za očekivati veliku bunu s tog područja",

Komadina je najavio da bi početkom rujna trebala biti održana i izvanredna sjednica Županijske skupštine na temu LRH.

Predstavnici Opatije s Mesićem o privatizaciji Liburnia Rivijere

Izaslanstvo grada Opatije danas je na Hvaru s predsjednikom Republike razgovaralo o privatizaciji Liburnia Riviera Hotela d.d., čiji bi se većinski paket dionica, prema odluci Vlade, predao Dom holdingu i SN holdingu radi namirenja duga iz kuponske privatizacije.

Predsjednik opatijskog Gradskog vijeća Adriano Požarić izjavio je za Hrvatski radio da je predsjednik Republike izrazio sumnju u zakonitu privatizaciju tog hotelskog lanca.

Dodao je da je Mesić podržao Deklaraciju Gradskog vijeća u kojoj se od Vlade zahtijeva da hitno povuče odluku o nagodbi i predaji većinskog paketa dionica.

"Podržao je našu deklaraciju kojom se protivimo ovakvom načinu privatizacije i usporedio ga sa slučajem Bechtela i Sunčanog Hvara", rekao je Požarić.

Ustvrdio je i kako je predsjednikovo mišljenje da bi Vlada trebala povući svoju odluku i tada odlučiti na koji bi se način Liburnia Riviera privatizirala "u suradnji s gradom, lokalnom samoupravom, odnosno građanima i zaposlenima".

Odlukom Vlade i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) državni dug prema DOM holdingu i SN holdingu namirit će se s vlasničkim udjelom HFP-a u Liburnia Riviera Hotelima. S dionicama te tvrtke koje otprije posjeduju, dva holdinga imat će ukupno 92,73 posto dionica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara