Župan Lukšić neće dati ostavku na mjesto župana

SPLITSKODALMATINSKI župan Branimir Lukšić na današnjoj je konferenciji za novinare izjavio kako neće dati ostavku na mjesto župana, iako je prošli utorak na sjednici Županijske skupštine, prekinutoj zbog nedostatka kvoruma, na kojoj je trebalo glasovati o povjerenju županu, dao ostavku na članstvo u HDZ-u i na sve stranačke dužnosti.

"Ne mislim dati ostavku na mjesto župana jer na čelo koalicije koja je pobijedila u Županiji na izborima u proljeće 2001. stao sam ja kao osoba, a ne HDZ", naveo je Lukšić.

"Ostajem iz prkosa jer ne želim da se gazi načelo pravednosti", rekao je, dodavši kako bi, da je i u čemu pogriješio što bi bilo za moralnu ili kaznenu osudu, u roku od 24 sata ispraznio svoj stol, ali ovako bih ostavku doživio kao poraz i izdaju birača. Ako me smijene demokratski, to ću prihvatiti i sa svima se ljudski pozdraviti, ali sam neću počiniti političko samoubojstvo, kazao je župan Lukšić.

Poručio je "neka ga HDZ sruši zajedno sa SDP-om s kojim ionako, premda to niječu, pripremaju suradnju i na državnoj razini". Kazao je da ne razmišlja o uspostavi tzv. manjinske županijske vlade s obzirom na trenutačnu potporu ostalih stranaka vladajuće koalicije, u kojoj su osim HDZ-a HČSP, HDRS, HKDU, HDD, SHP, HIP i HB.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U HDZ sam ušao da bih pomogao uspostavi hrvatske države i to na poziv predsjednika Franje Tuđmana, a ne da bih gradio političku karijeru", ustvrdio je Lukšić i napomenuo kako se smatra v.d. političara koji će se, kako se nada, ubrzo vratiti svojem profesorskom zanimanju, jer je od politike imao samo štete. Dodao je da je iz HDZ-a izašao jer se nije slagao s politikom predsjednika Ive Sanadera i uska kruga ljudi oko njega te "zbog progona u stranci koji trpi od studenog prošle godine kad je protiv njega pokrenut stegovni postupak".

Kad je posrijedi ponašanje HDZ u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Lukšić vodstvu stranke zamjera to što bi, po njegovim riječima, radije prihvatilo povjerenika kojega postavi Ivica Račan, nego da na vlasti ostane koalicija državotvornih stranaka koja je "veličanstveno pobijedila na prošlim lokalnim izborima".

(Hina) dstr dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara