Županijski sud zabranio štrajk, no HLS u ponedjeljak ipak štrajka

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu zabranio je danas štrajk liječnika koji je Hrvatski liječnički sindikat (HLS) najavio za ponedjeljak, 11. travnja, no HLS će ipak u ponedjeljak započeti štrajk.

Tužbu protiv HLS-a, kojom je zatražena zabrana štrajka, podnijelo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Po riječima sutkinje Dubravke Burcar, Sudsko vijeće donijelo je odluku o zabrani jer nisu ispunjene materijalno-pravne pretpostavke za dopustivost štrajka.

Štrajk je najavljen zbog nepoštivanja Strukovnoga kolektivnog ugovora (SKU) za zdravstvo od 8. prosinca i nepriznavanja rezultata referenduma među liječnicima od 5. siječnja koji je pretpostavka za stupanje na snagu SKU-a.

SKU nije stupio na snagu zbog odluke Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) od 18. siječnja kojom nisu priznati rezultati referenduma, rekla je Burcar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ni ta činjenica ne daje osnovicu za poduzimanje štrajka jer je GSV odluku donio u okviru svoje nadležnosti, a čiju pravilnost Sud u postupku oko zabrane štrajka nije ovlašten preispitivati. Dakle, ispunjenje prava iz SKU-a ne može biti predmet štrajka.

Sutkinja je istaknula da HLS ima pravo žalbe Vrhovnom sudu koji na žalbu treba odgovoriti u roku pet dana.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je HINI da će sindikat iskoristiti sva dopuštena pravna sredstva i žaliti se na sudsku odluku o zabrani štrajka.

"Do pravomoćnosti sudske odluke mi imamo pravo štrajkati, pa će štrajk liječnika započeti u ponedjeljak, kako je i najavljeno", ustvrdio je Babić dodavši da su to odlučili članovi Skupštine HLS-a, koja se danas održava u Hrvatskom liječničkom domu.

Babić je dodao da će sindikat poštivati odluku o zabrani štrajka ako i kada ona postane pravomoćna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara