Župljanin korak bliže izručenju Haškom sudu

HAŠKI optuženik Stojan Župljanin korak je bliže izručenju Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu koji ga tereti po 12 točaka za progon, istrebljenja, ubojstva, mučenje, okrutno postupanje, nečovječna djela, deportacije te bezobzirno razaranje naselja i vjerskih i kulturnih objekata 1992. godine u BiH.

Putem odvjetnika Igora Pantelića, kojeg je dobio po službenoj dužnosti, Župljaninu je poslano rješenje o tome da su ispunjeni svi uvjeti za njegovim izručenjem u Haag.

Župljanin ima rok od 72 sata da podnese žalbu na odluku o izručenju, a koju će naknadno razmatrati izvanraspravno vijeće Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Još Hadžić, Mladić i Karadžić

Župljanin u petak nije htio primiti hašku optužnicu protiv sebe, ali mu je tekst optužnice ipak pročitan.

Tako je nastavio s "politikom" koju provodi od utorka kada je uhićen u Pančevu. Policajcima i istražnom sucu je tvrdio da su uhitili krivog čovjeka govoreći da on nije Župljanin već Borislav Vukadin. Vukadin je inače pokojnik čiji je identitet Župljanin "preuzeo" uz pomoć zasad još uvijek nepoznatih ljudi u Vojvodini.

Srpski mediji pišu da bi Župljanin Haagu mogao biti izručen najranije kroz tri, a najkasnije za devet dana kada će isteći i posljednji rokovi za podnošenje žalbe odnosno za donošenje rješenja na žalbu.

Uzimanjem uzoraka za DNK analizu koji su uspoređeni s DNK uzrocima njegovih roditelja, beogradski su kriminalisti potvrdili da se uistinu radi o Stojanu Župljaninu. Njemu ja određeno produljenje pritvora u kojem će se najvjerojatnije nalaziti do izručenja Haškom sudu koji će ga nakon toga pritvoriti za dulje vrijeme jer je izbjegavao pojaviti se pred tim sudom.

Osim Župljanina, Haški sud traga za još trojicom optuženika za ratne zločine, a to su Goran Hadžić te dvojica najtraženijih i svakako "najpopularnijih" optuženika Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

I.K.
Foto: Novi mediji HRT-a

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara