Zuroff: Austrija štiti ustaškog zločinca Ašnera!

LOVAC na ostarjele nacističke zločince i direktor Centra Simona Wiesenthala, je usred Beča teško optužio austrijsku Vladu zbog nedostatka želje za privođenjem pravdi izvršitelja holokausta koji žive na njenom terotoriju.

"Austrija je raj za nacističke zločince, gdje oni mogu slobodno pričati o svojim zlodjelima." - izjavio je Zuroff, poznat i kod nas zbog angažmana oko suđenja zapovjedniku Jasenovca Dinku Šakiću.

Bijesni Zuroff je održao sastanke sa austrijskiim ministrima unutarnjih poslova i pravosuđa u okviru operacije "Posljednja prilika", kojoj je cilj privođenje pravdi zločinaca iz Drugog svjetskog rata prije nego što umru.

Wisenthalov Centar je identificirao 83 osumnjičenika za ratni zločin koji žive u Austriji. Ono što Zuroffa posebno smeta je da se 77 koji su trenutno pod istragom ispituje "sporo i pasivno" i da se malo poduzima u pogledu podizanja optužnica protiv njih.

Najzloglasniji od onih koji žive u Austriji je Aribert Heim, doktor koji je izvršavao eksperimente na živim Židovima u konc-logoru Mauthausen. Slijede Erna Wallisch, čuvarica u logoru koja je sprovodila zatvorenice do plinskih komora i Milivoj Ašner, Hrvat, koji je za vrijeme tzv. NDH bio predstojnik ustaškog redarstva u Požegi. Njega se sumnjiči da je počinio ratni zločin nad židovskim civilima koje je slao u logore smrti.

Heim je naživo operirao potpuno savjesne zatvorenike, od kojih je nekoliko stotina umrlo u stravičnim mukama. Osuđen je u odsutnosti 1979. godine. Trenutno mu je 91 godina, a dolazile su dojave da je viđen u Južnoj Americi, Egiptu i Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka i Wiesenthalov Centar nude nagradu od 300 tisuća dolara za informaciju koja bi vodila njegovom uhićenju, a Zuroff ističe da bi njegovo uhićenje bio najznačajniji "ulov" u posljednjih 30 godina.

Zuroff je optužio Austriju da nepotrebno zavlači i u Ašnerovom slučaju, koji je doskora imao dvojno austrijsko i hrvatsko državljanstvo.

Prošle godine Hrvatska je optužila Ašnera zbog zločina protiv čovječanstva i od Austrije zatražila izručenje, ali je zahtjev odbijen zbog toga što njen zakon ne dopušta izručenje austrijskih državljana.

"Užasna realnost ove zemlje je da Ašner ne može biti osuđen u Austriji zbog svojih zločina" - rekao je Zuroff i dodao kako Austrija duguje žrtvama nacističkog režima učiniti sve što može da zločince privede pravdi.

Znakovito je da je Ašner nakon Zuroffovih optužbi izgubio austrijsko državljanstvo i izgleda da je Austrija ipak našla zaobilzani put koji bi Ašnera doveo pravdi, tj. izručenju u Hrvatsklu.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara