ZUSSB NAJAVIO NOVE PROSVJEDE

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) najavila je danas održavanje javnih prosvjeda ako Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva ne počnu s isplatama za štetu od ovogodišnje suše, izvijestili su čelnici te udruge na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku.

Predsjednik udruge Antun Laslo i tajnik Stanko Zdravčević kazali su kako će seljaci čekati najdulje do kraja rujna, odnosno da će pričekati rebalans državnog proračuna.

Laslo je rekao da Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva nije ispoštovalo svoju obvezu da će odštete u iznosima od 400 do 500 kuna po hektaru biti isplaćene do 15. kolovoza te da, unatoč ranijim najavama o oslobađanju od plaćanja vodnog doprinosa, seljacima i dalje pristižu uplatnice za plaćanje naknade Hrvatskim vodama.

Više nitko ne govori kada će naknada štete biti isplaćena i, ako se to uskoro ne dogodi, morat ćemo poduzeti nepopularne korake kako bismo pritiskom primorali Vladu i Ministarstvo na poštivanje obveza i osigurali uspješno odvijanje predstojeće sjetve, rekao je Laslo.

Zdravčević je rekao da u Hrvatskoj mora biti novca za takve stvari, a "zabrinjava što se u rebalansu proračuna poljoprivreda i suša nigdje ne spominju".

Nismo zadovoljni s onim što su Vlada i resorno ministarstvo do sada učinili po pitanju privatizacije državnog poljoprivrednog zemljišta jer se taj posao ne obavlja kvalitetno i brzo, pa bi se moglo dogoditi da velik dio poljoprivrednih površina ove jeseni ostane nezasijan, upozorili su čelnici udruge seljaka.

Laslo i Zdravčević smatraju da se natječaji za privatizaciju državnog zemljišta provode sporo i uz veliku birokraciju, da neka poljoprivredna poduzeća traže visoke cijene zakupa koje seljaci ne mogu platiti te da pojedini interesni lobiji pripremaju prodaju zemljišta strancima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara