ZUSSB: POLJOPRIVREDNI UPISNIK NIJE USPIO

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) ocijenila je danas kako se program upisnika poljoprivrednih gospodarstava može smatrati neuspjelim, pa i propalim te da neće ispuniti interese onih kojima je bio namijenjen.

Na konferenciji za novinare u Čepinu kod Osijeka predsjednik Udruge Antun Laslo ustvrdio je kako je upisnik provođen ´pod prijetnjom ministra poljoprivrede i šumarstva te prijetnjom novčanih kazni´, dodavši kako ga cijela situacija oko upisnika podsjeća na tjeranje seljaka u zadruge nakon drugog svjetskog rata.

Tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević ocijenio je kako se upisniku prišlo nepripremljeno i nekoordinirano te da se za takav ozbiljan reformski zahvat morao napraviti pilot-projekt u nekoj od hrvatskih županija.

Kazao je kako se samo u općini Čepin od očekivanih 1.000 upisalo oko 300 poljoprivrednika, ocijenivši kako je jedan od razloga slabog odaziva nepovjerenje seljaka prema državi. Izrazio je sumnju da će se provedenim upisnikom riješiti problem ´sivoga tržišta´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, Laslo je kazao kako je nezadovoljan slabom uključenošću seljaka u izradu takvih programa, izrazivši dvojbu hoće li Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva za svoga mandata i realizirati spomenute programe.

´U mnogim sredinama ima nestrpljenja između fizičkih i pravnih osoba glede ostvarivanja interesa za zemljom, pa predlažemo da konačnu ocjenu prije realiziranja natječaja donosi nadležna poljoprivredno-savjetodavna služba´, rekao je Laslo.

Dodao je kako će Zajednica ´uvijek biti spremna intervenirati sa svim svojim snagama, kako bi se zadovoljili interesi seljačkih obiteljskih gospodarstava´, ako dobije informacije da u nekim sredinama ima problema u realizaciji programa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara