ZUSSB: Prosvjedi ako se ne isplate poticaji

TAJNIK Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Stanko Zdravčević izjavio je danas da ako im država u idućih 30 dana ne isplati 400 milijuna kuna zaostalih poticaja za proljetnu sjetvu 2003., bit će prisiljeni da prosvjedima dođu do svojih prava.

Ti su poticaji trebali biti isplaćeni još u studenome, no seljaci još uvijek čekaju na njih "čudeći se zašto je tome tako ako su sredstva za njih bila osigurana u državnom proračunu za 2003. pa se pitamo gdje je taj novac", rekao je Stanko Zdravčević na današnjoj konferenciji za novinare u Satnici Đakovačkoj.

Istaknuo je da seljaci očekuju hitnu isplatu zaostalih poticaja jer ih pritišću rokovi ovogodišnje proljetne sjetve kao i kreditne obveze prema bankama koje obračunavaju i zatezne kamate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nadamo se da država ne misli da je, isplativši seljacima naknadu za štetu od suše, ujedno podmirila i svoje obveze vezane uz poticaje" dodaje Zdravčević.

Predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo istaknuo je da sa svakim danom isplata zaostalih poticaja postaje sve upitnija. "Seljaci se nalaze u začaranom krugu, država duguje seljaku, a seljak banci i državi jer joj ne može platiti doprinose", naglasio je Laslo, dodajući da bi država trebala isplatiti i poticaje i zatezne kamate.

U ZUSSB-u od nove Vlade zahtijevaju stalan rast izdvajanja za poljoprivredu te drže da bi u ovogodišnjem proračunu za nju trebalo biti osigurano najmanje tri milijarde kuna. Čelnici ZUSSB-a kritički su se osvrnuli na interventni otkup stoke ocijenivši da je on bio samo predizborni trik koji na terenu i nije pokazao nikakve rezultate.

Na današnjoj konferenciji za novinare vodstvo ZUSSB-a dalo je podršku za 959 seljaka iz virovitičkog i slatinskog kraja koji su nakon prošlogodišnje žetve na uskladištenje u silose slatinskog "Klasja" d.d. u stečaju predali 120 vagona svoje pšenice koja je zatim, tvrde, nestala. Vlasnici nestalog žita traže da ih država obešteti za 1,5 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara