Žuvanić: Ministarstvo će ukinuti dozvolu za drugog operatera

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i veza ukinut će rješenje Vijeća za telekomunikacije o dozvoli tvrtki Divan za drugog operatera fiksne telefonije, najavio je danas ministar Roland Žuvanić, navodeći da je u upravnom nadzoru utvrđena povreda niza zakonskih propisa.

"Vijeće je kompiliralo stari, nevažeći i novi Zakon o telekomunikacijama, jedna se tvrtka javila za dodjelu koncesije, a druga ju je dobila, te će Ministarstvo poništiti rješenje", kazao je Žuvanić novinarima nakon zatvorene sjednice Vlade na kojoj je podnio izvješće o upravnom nadzoru.

Rješenje o poništenju, najavio je, donijet će se idući tjedan.

Ministar vjeruje da će Vijeće samo uvidjeti svoju pogrešku i samo ukinuti rješenje. "Po neslužbenim informacijama koje imam, neki članovi Vijeća već su zatražili izvanrednu sjednicu Vijeća da još jednom prispitaju rješenje. Vjerujem da će sami uvidjeti pogrešku i ukinuti rješenje", kazao je Žuvanić.

Da li će takvo rješenje Ministarstva voditi odgovornosti članova Vijeća, Žuvanić nije mogao reći. "Ne bih želio špekulirati, ali mislim da će netko morati snositi odgovornost", rekao je.

Potvrdio je pritom da je, u slučaju mogućih ostavki nekih članova Vijeća, "jedna od mogućnosti" da Hrvatska jedno vrijeme bude bez regulatornog tijela u području telekomunikacija.

Naime, prema novom Zakonu o telekomunikacijama treba se osnovati Agencija za telekomunikacije, a članove njenog Vijeća bira Sabor, pa za to treba pričekati izbore i formiranje novog saziva Sabora, što bi moglo potrajati i dva-tri mjeseca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među nepravilnostima koje je utvrdio upravni nadzor navodi se da je zahtjev za koncesiju 7. srpnja podnijela tvrtka New World Capital Corporation (NWCC) sa sjedištem u SAD-u. Prema Zakonu, zahtjev može podnijeti i koncesiju dobiti samo domaća pravna osoba.

Početkom listopada NWCC je dopunila svoj zahtjev i izvijestilo o tvrtki Divan kao podnositelju zahtjeva i nositelju koncesije, a ta tvrtka među djelatnostima upisanim u sudski registar nije imao niti jednu od djelatnosti pružanja telekomunikacijskih usluga.

Navodi se i da je početkom listopada na snagu stupio novi Zakon o telekomunikacijama, te da se ranije podneseni zahtjev tvrtke NWCC ne može tretirati kao zahtjev prema novom Zakonu, osobito jer nije donesen pravilnik ministra koji će urediti davanje odobrenja.

Žuvanić je najavio da će svi potrebni pravilnici (o interkonekciji, o dodjeli koncesija i dr.) biti doneseni do konca studenog.

Podsjećajući da Vijeće odgovara Saboru, Žuvanić je kazao da su izvješće o radu Vijeća, te negativno mišljenje Ministarstva o njemu poslani Saboru početkom godine.

Izvješće je, kaže, nekoliko puta bilo na dnevnom redu, ali nije raspravljeno, a zbog čega Žuvanić nije znao reći.

Ministar je poručio da poništenje dozvole ne znači da će građani biti uskraćeni za drugog operatera u fiksnoj telefoniji. "Nema razloga da iduće godine u Hrvatskoj nemamo drugog operatera u fiksnoj telefoniji", kazao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara