žuvanić u ponedjeljak u beogradu o prometnim vezama dvije države

Ministar pomorstva, prometa i veza RH Roland Žuvanić susrest će se u ponedjeljak u Beogradu s ministricom prometa Republike Srbije Marinom RašetomVukosavljević i razgovarati o građenju autocesta i zajedničkim mjerama za povrat prometnih tokova na paneuropskom prometnom koridoru X (SalzburgLjubljanaZagrebBeogradSolun) otklanjanjem diskriminacije za korištenje autocesta, ukidanjem dvojne tarife i usklađivanjem visina cestarine za korištenje autocesta, priopćeno je u subotu iz Ministarstva prometa.

Također, razgovarat će i o sklapanju bilateralnog ugovora o zračnom prometu koji je preduvjet za uspostavu redovnih avio veza između dviju država te o sklapanju bilateralnog ugovora o unutarnjoj plovidbi kojim bi se regulirala slobodna plovidba, održavanje i obilježavanje plovnog puta rijeke Dunav.

Jedna od tema razgovora bit će i potraživanja Hrvatskih željeznica iz procesa razdruživanja od bivših Jugoslavenskih željeznica koja su krajem 2002. iznosila oko 16 milijuna eura.

Ministar Žuvanić i ministrica Rašeta-Vukosavljević razmjenit će informacije o aktivnostima drugih tijela na graničnim prijelazima od interesa za međunarodni prijevoz putnika i stvari.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nedavno su u Zagrebu direktori željeznica na X koridoru potpisali pismo Vladama svojih zemalja da poduzmu mjere za skraćenje zadržavanja na granicama kako bi se ubrzao protok roba i putnika. Stoga će unapređenje međusobne suradnje u stvaranju prometnih uvjeta za povećanje robne razmjene također biti tema susreta s posebnim osvrtom na povećanje kontigenta dozvola za prijevoz za i iz trećih zemalja.

Ministar Žuvanić izvijestit će svoju srpsku kolegicu i o mjerama hrvatske Vlade usmjerenima na liberalizaciju i razvitak telekomunikacijskog tržišta te o povezivanju telekomunikacijske infrastrukture uz paneuropske prometne koridore.

(Hina) pp ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara