žuvela: varaždin je vodeće hrvatsko financijsko središte

Predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun Tonči Žuvela rekao je danas da je Varaždin, uz Zagreb, vodeće hrvatsko financijsko središte s dobro organiziranom burzom, te da varaždinsku regiju karakterizira poduzetnički duh u koji bi se mogle ugledati mnoge hrvatske regije.

Zbog toga je u Varaždinu danas održana sjednica tog odbora na kojoj se raspravljalo o ulozi tržišta kapitala u gospodastvu Hrvatske.

Dragan Kovačević, ravnatelj Hagene, koji je također bio nazočan sjednici, rekao je da je hrvatsko tržište kapitala i vrijednosnih papira još u povoju. Većina se trgovanja još događa direktnim pogodbama, a ne preko burze, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Miljenko Fičor, predsjednik Komisije za vrijednosne papire, najavio je da će sredinom ove godine javna trgovačka društva, s najmanje 30 milijuna kuna temeljnog kapitala i sto dionica, imati obvezu uvrštenja na burzu.

Članove Odbora za financije i državni proračun Hrvatskog sabora o radu Varaždinske burze upoznala je njezina direktorica Melita Marčeta Racanović. Pojasnila je da je nakon desetogodišnjeg rada, kada je doseglo plafon u djelovanju, Varaždinsko tržište vrijednosnica preraslo u Varaždinsku burzu.

Prošle je godine preko Varaždinske burze ostvareno 51 posto trgovanja na hrvatskom tržištu kapitala. Varaždinska je burza ostala zapamćena i po prvoj on-line dražbi, a vizija je da ona postane međunarodno integrirana burza s ponudom likvidnih vrijednosnih papira, rekla je direktorica Burze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara