ŽUŽUL: HRVATSKA ZA ARBITRAŽU, ALI MORA PRISTATI I SLOVENIJA

Hrvatska želi sporno pitanje morske granice sa Slovenijom riješiti međunarodnom arbitražom, ali to ne može učiniti samostalno, već to mora dobrovoljno prihvatiti i druga strana, rekao je u srijedu u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon predavanja studentima Pravnog fakulteta na temu "Hrvatska i UN", Žužul je rekao kako su razgovori o arbitraži stvar bilateralnih odnosa i da će EU pozdraviti svaki dogovor ostvaren prijateljskim načinima.

Hrvatski ministar je, na pitanje postoji li mogućnost da Slovenija nikad ne pristane arbitražom riješiti problem Savudrijske vale/Piranskog zaljeva, kazao da smatra da takva mogućnost postoji samo teoretski.

"Sasvim u teoriji (ta mogućnost postoji), međutim u stvarnosti mislim da ne", odgovorio je Žužul.

Prema njegovom mišljenju, dvije države koje imaju puno zajedničkih interesa kao Slovenija i Hrvatska trebaju rješavati i otvorena pitanja i izrazio uvjerenje da će ipak doći do dogovora da se to učini.

"Ali nikad nećemo prihvatiti da se nas optužuje za jednostrano rješavanje tog pitanja. Mi ćemo štititi naše interese i ako naši prijatelji u Sloveniji misle da se to kosi s njihovim interesima, onda je najjednostavnije rješenje da se složimo oko arbitraže, ali samo pod uvjetom da njezin ishod za obje strane bude obvezujuć", rekao je ministar.

Na pitanje kad će prijedlog o arbitraži službeno predati slovenskoj strani, Žužul je rekao kako se u ovom trenutku u Sloveniji tek treba formirati nova vlada i da će Hrvatska odmah nakon što to bude učinjeno uputiti slovenskim čelnicima službeni poziv za posjet, jer je u ciklusu međusobnih posjeta sad red na Slovencima da dođu u Hrvatsku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No to je pitanje već detaljno raspravljeno s prijašnjom vladom i bivši ministar vanjskih poslova i ja smo za zadnjeg razgovora u Sloveniji na zajedničkoj konferenciji rekli da se ide prema arbitraži, izvijestivši o tome i tadašnjeg slovenskog premijera i predsjednika države".

Žužul nije želio reći koje bi arbitražno tijelo bilo angažirano "jer to Hrvatska ne može jednostrano odrediti". "Iako imamo svoje preference, to je stvar za dogovore, a možda i pregovore sa Slovenijom", rekao je ministar, ocijenivši kako i nije od presudne važnosti koje će tijelo raditi arbitražu.

Na pitanje hoće li Hrvatska pristati na slovenski uvjet da jedno od polazišta pri arbitraži bude parafirani sporazum Račan-Drnovšek, Žužul je naglasio kako se arbitrirati može kad postoje različita stajališta o tome gdje bi trebalo biti nešto "što postoji ili treba postojati, kao što je granica".

"No nemamo potrebe arbitrirati o nečemu što ne postoji. Taj sporazum ne postoji - ne samo za nas, već ni s pravnog stajališta. Činjenica je da je bio parafiran, ali ga nije prihvatila već ni Vlada, a Sabor nikad nije ni razmišljao o njegovom ratificiranju", rekao je Žužul.

"Nikad hrvatska vlada neće prihvatiti arbitražu o nepostojećem sporazumu", naglasio je ministar.

(Hina) xdam ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara