Žužul: Nakon intervjua tužiteljstvo se neće protiviti puštanju generala na slobodu

Žužul: Nakon intervjua tužiteljstvo se neće protiviti puštanju generala na slobodu
GLAVNA tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte ponovila je da se nakon intervjua s optuženim generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem tužiteljstvo neće protiviti njihovom puštanju i obrani sa slobode rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nakon razgovora s Carlom del Ponte u sjedištu ICTYa.

"Carla del Ponte jasno nam je rekla, odnosno ponovila je stajalište da se nakon intervjua tužiteljstvo neće protiviti puštanju optuženih i njihovoj obrani sa slobode" rekao je ministar Žužul u izjavi za novinare nakon sastanka. Hrvatski ministar rekao je kako se početak intervjua može očekivati "brzo", kroz nekoliko tjedana, a završetak će ovisiti o tužiteljstvu.

"Najvažnije je da se dođe do istine, jer je to u interesu svih, a to će se najbolje učiniti kroz ozbiljnu pripremu intervjua", rekao je Žužul. Tijekom jednoipolsatnog razgovora s glavnom tužiteljicom ICTY-a razmotrena je ukupna situaciju u suradnji Hrvatske i Haškog suda, rekao je Žužul i naglasio kako mu je drago da je tužiteljica prepoznala hrvatsku odlučnost za punom suradnjom, što je iskazano i u pozitivnu avisu Europske komisije.

"Glavnoj sam tužiteljici zahvalio na objektivnoj ocjeni suradnje i izrazio čvrsto stajalište Vlade da se puna suradnja s haškim Tribunalom nastaviti, jer je za nas suradnja pitanje provedbe prava" rekao je Žužul.

Prema ministrovim riječima za Hrvatsku ne postoji druga opcija osim "nastavka potpune suradnje, bez dvostrukih igara koje ne vode nikamo".

"Nama je u interesu da se ustanovi istina i da oni kojima se dokaže krivnja budu za to i kažnjeni, a da se oslobodi one koji nisu krivi" naglasio je Žužul.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku s glavnom tužiteljicom Haškog suda nazočio je državni odvjetnik Mladen Bajić koji je razgovarao o tome na koji se način hrvatski sudovi pripremaju i kako će se ubuduće pripremati za preuzimanje optužnica i procesuiranje slučajeva ratnih zločina, rekao je Žužul.

"Hrvatski se sudovi već pripremaju za to, ali pripremu želimo obaviti i u suradnji s Haškim sudom" kazao je hrvatski ministar.

Ministar Žužul poslijepodne će u sjedištu ICTY-a razgovarati i s predsjednikom Suda Theodorom Meronom.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o argumentima tužiteljstva da bi generali koji se sada nalaze u pritvoru nakon puštanja na slobodu mogli pobjeći ministar Žužul rekao je kako tijekom susreta takvo pitanje hrvatskoj strani nije niti spomenuto.

"Taj problem ne postoji. Optužene osobe došle su dragovoljno, nitko ih nije morao uhititi ni prisiliti. Hrvatska država izdala je garancije i jamči da će se oni ponovno odazvati pozivu kad im bude upućen" rekao je Žužul i naglasio da se to odnosi i na dvojicu hrvatskih generala i na šestoricu optuženih iz BH, ako se oni budu nalazili na hrvatskom teritoriju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara