Žužul: Ne treba imati prevelika očekivanja od sastanka s Rupelom

SASTANAK sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom bit će jedan od ranije dogovorenih redovitih susreta sa slovenskom stranom od kojeg ne treba imati preambiciozna očekivanja, rekao je u srijedu u Parizu ministar vanjskih poslova RH Miomir Žužul.

Žužul će u petak posjetiti Sloveniju i u Ljubljani razgovarati s Rupelom. Na svom prvome sastanku sa slovenskim kolegom u Zagrebu, Žužul je dogovorio kontinuitet takvih susreta svaka dva mjeseca u svrhu rješavanja otvorenih pitanja.

"Očekivati da ćemo na jednom takvom sastanku riješiti preostala otvorena pitanja bilo bi preambiciozno", rekao je Žužul za Hinu tijekom boravka u Francuskoj, gdje se nalazi u službenoj pratnji predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska ostaje pri svojem stajalištu traženja rješenja za ostala otvorena pitanja sa Slovenijom, no "ako ne postoji mogućnost za direktan dogovor, što je vrlo malo vjerojatno, u tom slučaju mislim da se kao prijatelji trebamo i možemo dogovoriti za arbitražu", rekao je Žužul.

Otvorena pitanja koja od 1991. opterećuju odnose Hrvatske i Slovenije konačno su utvrđivanje granica, posebno na moru, dug Ljubljanske banke i suvlasništvo nad nuklearkom Krško, a od 2003. i hrvatski ekološko-ribolovni pojas na Jadranu.

Hrvatski je ministar podsjetio da ishitrenost pri donošenju rješenja ne rezultira dobrom. "Prioritet je postupno doći do kvalitetnih rješenja koja će učvršćivati međusobne odnose, a ne kvariti ih", rekao je Žužul. Niti Hrvatska, a vjerujem ni slovenska strana ne žele još jednom nešto donijeti na brzinu, rekao je šef hrvatske diplomacije.

Prema priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, osim s Rupelom, Žužul će tijekom službenog boravka u Sloveniji razgovarati i s predsjednikom države Janezom Drnovšekom, premijerom Antonom Ropom i predsjednikom parlamenta Borutom Pahorom. Hrvatski ministar vanjskih poslova na kraju službenog posjeta Ljubljani trebao bi se sastati i s nadbiskupom ljubljanskim Francom Rodeom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara