Žužul: Nema pregovora o hrvatskom teritoriju sa Slovenijom

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul rekao je u nedjelju u New Yorku kako nova hrvatska Vlada u razgovorima o granici sa Slovenijom ne namjera pregovarati o ustupanju hrvatskog teritorija.

Ministar Žužul i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks borave na poziv Američkog kongresa u posjetu SAD-u, gdje će u utorak u Washingtonu na sjednici oba doma Kongresa nazočiti govoru predsjednika Busha o stanju nacije.

Obraćajući se u nedjelju u New Yorku američkim Hrvatima Žužul je govorio o nedavnom sastanku sa slovenskom stranom u Zagrebu na kojem s razgovaralo o otvorenim pitanjima između Hrvatske i Slovenije, među kojima i o razgraničenju u Piranskom zaljevu.

"Mi kao Vlada, niti kao Sabor, nitko nema pravo pregovarati o hrvatskom teritoriju, niti smo s time ušli u pregovore, niti ćemo ikada ući, niti ćemo to prihvatiti", rekao je Žužul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ukoliko bilo tko misli da ćemo prijateljstvo plaćati vlastitim teritorijem, taj se prevario", naglasio je on.

Žužul je rekao da je na razgovorima slovenskoj strani predočeno to načelo hrvatske strane u pregovorima.

On je ocijenio da je napravljen "korak naprijed", ali da su hrvatskim pregovaračima bili neprihvatljivi slovenski stavovi o rješavanju Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, jer Slovenci žele da se postupi po sporazumu, koji je bivši premijer Ivica Račan parafirao sa slovenskim premijerom Janezom Drnovšekom.

Žužul je rekao da je hrvatska strana jasno dala do znanja Slovencima da ne namjerava postupiti po tom sporazumu, jer nije dobar i da ga Hrvatska ne smatra pravičnim.

On je kazao da je na razgovorima dogovoreno da se o onome u čemu ne bude moguć dogovor između Hrvatske i Slovenije ide na arbitražu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara