Žužul o prioritetima hrvatske vanjske politike

PRIKLJUČENJE Hrvatske EU-u i NATO-u, odnosi sa susjedima, razvoj gospodarske diplomacije i promjena slike Hrvatske u svijetu, pet je prioriteta hrvatskoga ministarstva vanjskih poslova, kako ih je u srijedu novinarima u Zagrebu izložio novi ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Žužul je u srijedu u Ministarstvu vanjskih poslova hrvatskim i stranim novinarima predstavio glavne ciljeve i planove hrvatske vanjske politike te svoj tim.

Hrvatska vlada "ambiciozna je" i "želi uhvatiti vlak koji nam je dobrano odmakao", rekao je Žužul govoreći o planu hrvatske Vlade da dobije pozitivan "avis" Europske komisije koji bi joj omogućio i službenu kandidaturu za članstvo u EU-u.

Izgledi su realni, rekao je Žužul, ali do onoga "zadnjeg vagona ima još dosta prepreka".

Članstvo Hrvatske u NATO-u gotovo je neodvojivo povezano s članstvom u EU-u, rekao je Žužul i izrazio mišljenje da je bivša hrvatska vlada ostvarila premalo aktivnosti usmjerenih prema članstvu u NATO-u za koje su "politički kriteriji isti, a kriteriji prilagodbe nešto lakši".

Hrvatska želi dobre odnose sa svim susjedima, nastavio je. "Ne budu li uspješni", rekao je, njima će se na neki način "određivati i uspješnost prvih dvaju ciljeva".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar vanjskih poslova govorio je i o sastanku koji će u petak u Zagrebu održati sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom.

"Nećemo u petak riješiti ono što se nije uspjelo od osamostaljenja, a pogoršalo se zadnjih godina", rekao je Žužul i najavio da će na tom sastanku "pokušati smiriti situaciju, depolitizirati je i probleme svesti u realne okvire".

O važnosti gospodarske diplomacije govori i postojeći trgovinski deficit, rekao je Žužul. "Potrebna nam je industrija, spremna konkurirati na stranim tržištima", zaključio je.

Promjena slike Hrvatske u inozemstvu, peti prioritet u radu ministarstva, nužna je jer se prečesto događa da se ljudi "po dolasku u Hrvatsku ugodno iznenade", što znači da joj "imidž nije onakav kakav zavređuje, kakav bi trebao biti".

Govoreći o ustroju ministarstva Žužul je kazao i kako će do konca mjeseca biti dovršena nova promjena strukture MVP-a u skladu sa zadaćama hrvatske vanjske politike, navodeći kao jednu od promjena i uvođenje I. političke uprave u kojoj će biti objedinjen sektor EU, NATO-a i bilateralni odnosi sa zemljama članicama NATO-a i EU-a.

Ministar Žužul je kazao kako hrvatski diplomati trebaju biti profesionalci, visoko educirani te najavio promjene u hrvatskim diplomatskim predstavništvima, ističući kako to neće biti čistke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara