Žužul ponovio da će Hrvatska biti spremna za EU 2007.

HRVATSKA će biti spremna 2007. ući u Europsku uniju, kazao je ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u petak poslijepodne u Diplomatskoj akademiji u Beču.

Govoreći na seminaru pod naslovom "Proširenje EU: Rumunjska, Bugarska, Hrvatska" o aktualnom stanju u Hrvatskoj, njezinu razvoju i pespektivama, izrazio je uvjerenje da će Europsko vijeće sredinom lipnja dati Hrvatskoj status kandidata i odrediti datum početka pregovora.

Ministar Žužul također je izrazio uvjerenje da će i druge države u regiji postati sastavni dio EU, "bez obzira na datum, jer EU je obitelj svih europskih naroda i neće biti potpuna bez svih njezinih dijelova, a posebice jugoistočne Europe".

Hrvatski šef diplomacije je istaknuo da Hrvatska želi imati pozitivnu ulogu u regiji, biti model za druge države. "Možemo ponuditi međunarodnoj zajednici da postanemo čimbenik stabilnosti u regiji".

Dodao je da Hrvatska ima relativno zdravu i stabilnu ekonomiju te da je razvoj gospodarstvo u porastu.

Seminar o europskoj politici organizirali su Diplomatska akademija u Beču, salzburški Institut za europska pitanja Herbert -Batliner i bečki Renner institut

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U usporedbi s drugim državama, posebno s deset novih članica EU i kandidatima Rumunjskom i Bugarskom, Hrvatska, kako je rečeno, nije pri dnu, nego u sredini ili negdje pri vrhu. Glede toga ministar Žužul je izjavio da se ne smije zaboraviti da su te države imale prigodu koristiti fondove Europske unije. "Hrvatska se, imajući rat i probleme koje on nosi sa sobom, ne koristeći nikakve fondove, uspijevala održati otprilike na razini tih zemalja. Mislim da nam to daje pravo za optimizam glede budućeg napretka Hrvatske", zaključio je ministar Žužul, ocjenivši međunarodni skup u Diplomatskoj akademiji korisnim i potrebnim jer je o Hrvatskoj potrebno informirati europsku javnost, pogotovo nakon dobivanja avisa.

Hrvatska je na dobrom putu, pozitivan avis je veliki pomak, kazao je posebni koordinator Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi Erhard Busek, koji je ujedno i predsjedajući Znanstvenog vijeća salzburškog Instituta za europska pitanja i bečkog Insitutta za dunavski prostor i srednju Europu.

Dodao je da ovisi o Hrvatskoj kako će i kada provesti prilagodbu standardima EU. Da li će Rumunjska i Bugarska uhvatiti termin 2007. u Europsku uniju, još nije jasno jer pregovori s Rumunjskom oko važnih sadržaja nisu završeni. Ako to ne bude 1. siječnja 2007., nego možda 1. prosinca 2007., šanse za Hrvatsku rastu, izjavio je dr. Busek.

Ekonomistica bečkog Instituta za međunarodna gospodarska poravnanja i istraživanja Hermine Weinberger - Vidović kazala je da glede gospodarskog razvitka Hrvatska ima razinu nekih baltičkih država da je mnogo bolja od Bugarske, ali da je razvoj industrije slab, kao i izvoz, te da ima jako izraženu nezaposlenost.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara