Žužul posjetio Yad Vashem u Jeruzalemu

VAŽNO je sjećati se i učiti o užasima povijesti jer jedino tako možemo spriječiti da se tragedije iznova ne ponavljaju, kazao je u utorak u Yad Vashemu u Jeruzalemu hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Žužul i hrvatsko izaslanstvo u utorak su obišli Memorijalni centar holokausta Yad Vashem gdje su u Dvorani sjećanja položili vijenac, a hrvatski šef diplomacije upisao se u Knjigu dojmova.

"Danas u vrijeme kada terorizam ponovo predstavlja opasnost cijelome svijetu, dobro je prisjećati se jer jedino prisjećanjem i sjećanjem možemo naučiti, a jedino učeći možemo spriječiti da se tragedije ne ponavljaju", rekao je Žužul.

On je u svoje ime i u ime hrvatskog izaslanstva govorio i o "dubini osjećaja" koji se bude u Yad Vashemu ističući da je "fašizam bio najveće zlo ljudske civilizacije".

"Mi Hrvati posebno smo ponosni na one predstavnike našega naroda koji su i sami pomogli da netko preživi u tim strašnim vremenima", kazao je hrvatski ministar podsjećajući na izreku koja kaže da "onaj tko spasi jedan život, kao da je spasio čovječanstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Yad Vashem osnovan je odlukom izraelskog parlamenta Knesseta 1953. godine i danas ima najopsežniju dokumentaciju i arhiv o Drugom svjetskom ratu.

Yad Vashem dodjeljuje medalje Pravednika među narodima nežidovima koji su riskirajući svoje živote spašavali Židove.

Do sada je pravednicima među narodima proglašeno više od stotinu Hrvata.

Žužul je tijekom jutra obišao stari grad Jeruzalema, a tijekom poslijepodneva sastat će se s izraelskim predsjednikom Mosheom Katsavom.

(Hina) xnab ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara