Žužul razgovarao s estonskom ministricom vanjskih poslova

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul sastao se u srijedu u Zagrebu sa svojom estonskom kolegicom Kristiinom Ojuland i s njom potpisao ugovor o zračnom prometu između vlada Hrvatske i Estonije.

Žužul je estonskoj ministrici čestitao na ulasku njezine zemlje u NATO i skorom priključenju Europskoj uniji.

"Mi od Estonije možemo dosta naučiti i profitirati od njezina iskustva. Ministrica nam je stavila na raspolaganje ta znanja i iskustva i ponudila suradnju na hrvatskom putu prema istim organizacijama", rekao je Žužul.

"Zaključili smo da postoji veliki neiskorišteni prostor u gospodarskoj suradnji i vjerujemo da će današnje potpisivanje sporazuma i na simboličan i realan način pridonijeti učvršćivanju gospodarske suradnje", rekao je Žužul i najavio skore posjete hrvatskoga premijera Estoniji i estonskoga predsjednika Hrvatskoj.

Ministrica Ojuland izrazila je podršku hrvatskim nastojanjima da se pridruži NATO-u i EU-u, a govorila je i o potrebi unapređenja gospodarske suradnje dviju zemalja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u Estoniji kažemo da je naša proizvodnja toliko mala da se sve proda u Njemačkoj prije nego uopće možemo krenuti dalje", rekla je. "Iako smo zemljopisno jako udaljeni, obje su zemlje pomorske i tu, kao i u turizmu, ima prostora za suradnju", rekla je šefica estonske diplomacije.

Estonsku ministricu je prije susreta sa Žužulom primio predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Šeks je izvijestio ministricu o planu zakonodavnih aktivnosti Hrvatskog sabora u procesu harmonizacije domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije. Obje su strane ocijenile da parlamenti imaju iznimno važnu ulogu u educiranju i informiranju javnosti o svim aspektima punopravnog članstva u EU i NATO-u.

Nakon sastanka u ministarstvu vanjskih poslova Kristiina Ojuland susrest će se s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara