Žužul s razgovarao litavskim kolegom Valionisom

MINISTAR vanjskih poslova Miomir Žužul i šef litavske diplomacije Antanas Valionis razgovarali su u utorak, na marginama Gospodarskoga foruma sjevera i juga Europe, o načinima na koji Litva svojim iskustvom može pomoći Hrvatskoj u pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u.

Litva je, naime, od 2. travnja članica Sjeveroatlantskog saveza, a 1. svibnja je s još deset zemalja ušla u Europsku uniju. Iza nje je bogato iskustvo pregovaranja. Hrvatska pak, u ožujku 2005. godine iščekuje početak pregovora o ulasku u tu europsku asocijaciju.

"Litva nam je ponudila konkretnu pomoć i u Zagreb će poslati svoje stručne ekipe. Struktura našega pregovaračkog tima je vrlo slična litavskom", rekao je ministar Žužul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Valionis je ponovio da Hrvatska ima podršku Litve u nastojanju da uđe u EU i NATO. Dodao je da se s Hrvatskom dobro upoznao još u Vilniuskoj skupini (V-10). "Ta skupina je i dalje živa, sve dok i posljednja članica ne uđe u željene asocijacije", rekao je Valionis. Izrazio je nadu da će Litvu još ove godine posjetiti hrvatski premijer, a sljedeće, nakon predsjedničkih izbora i hrvatski predsjednik.

Između Hrvatske i Litve nema otvorenih političkih pitanja, no treba osnažiti gospodarsku suradnju. Trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosila je 2003. godine 11 milijuna američkih dolara. Trgovinski višak je na hrvatskoj strani, s izvozom od 7,1 milijun dolara i uvozom u iznosu 3,9 milijuna dolara. Ključni sporazumi na području gospodarstva su potpisani, a spreman je na potpisivanje i Sporazum o zračnom prijevozu.

(Hina) xvk ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara