Žužul se sastao s izraelskim kolegom Shalomom

HRVATSKA i Izrael imaju dobre bilateralne odnose na svim poljima, a u odnosima između dvije zemlje postoji i veliki neiskorišteni potencijal, kazao je u ponedjeljak u Jeruzalemu izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s hrvatskim šefom diplomacije Miomirom Žužulom.

Žužul je svoj višednevni posjet Izraelu započeo razgovorima sa svojim domaćinom Sylvanom Shalomom, tijekom kojeg su dvojica ministara istaknula dobre bilateralne odnose na svim poljima.

"Razgovarali smo o širokom nizu bilateralnih pitanja, mislim da postoji veliki neiskorišteni potencijal u odnosima između naše dvije zemlje", rekao je izraelski ministar, dodajući kako vjeruje da se odnosi dviju zemalja kreću u dobrome smjeru.

"Svom kolegi sam također istaknuo važnost koju Izrael daje svojim odnosima s Europom i nadam se da će Hrvatska uskoro postati integralni dio Europske unije", nastavio je Shalom ističući kako vjeruje da će Hrvatska kada postane članica EU-a," zajedno s Izraelom raditi na izgradnji "izbalansiranijeg pristupa EU prema Izraelu".

"Hrvatska želi što tješnju suradnju s Izraelom i još više poboljšati i onako dobre odnose", rekao je Žužul, te dodao da Hrvatska očekuje daljnja ulaganja s izraelske strane, te kao primjere naveo Poljsku i Mađarsku - zemlje u koje je Izrael do sada uložio preko milijardu dolara - dok je trgovinska razmjena između Hrvatske i Izraela prošle godine iznosila samo 15 milijuna dolara. Hrvatska bi, istaknuo je Žužul, mogla poslužiti kao vrata za ulazak izraelskog gospodarstva u Europu.

Žužul je najavio i nastavak političkog i gospodarskog dijaloga, te najavio da bi u proljeće Izrael trebao posjetiti hrvatski premijer Ivo Sanader, a u jesen predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Hrvatski je ministar kazao da je svom izraelskom kolegi uputio poziv da posjeti Hrvatsku što je on i prihvatio.

Shalom je najavio i mogućnost skorog otvaranja izraelskog veleposlanstva u Zagrebu, o čemu je, kako je rekao, u nedjelju razgovarao i s izraelskim premijerom Arielom Sharonom.

"Krećemo se prema pozitivnom rješenju koje bi moglo dovesti do otvaranja izraelskog veleposlanstva u Zagrebu do kraja 2004. godine", rekao je Shalom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shalom i Žužul razgovarali su i o izraelsko-palestinskom pitanju, kao i o sve većoj opasnosti od terorizma u svijetu.

"Što se tiče palestinskog pitanja, svom sam kolegi kazao da bez čvrste akcije palestinskog vodstva neće biti moguća obnova političkog dijaloga", rekao je izraelski šef diplomacije te istaknuo da je i nedjeljni teroristički napad u Ashdodu, u kojem je živote izgubilo deset osoba, "još jednom uništio napore za ponovnom uspostavom dijaloga s Palestincima". Shalom je također istaknuo da je i prošlotjedni teroristički napad u Madridu ponovno svijetu pokazao užase terorizma te dodao da je "terorizam neprijatelj svih zemalja koe vole mir i cijene ljudske živote".

"Koristim ovu priliku da izrazim našu sućut narodu i državi Izrael zbog najnovijih žrtava terorističkiog napada u Ashdodu", rekao je Žužul, te istaknuo stajalište Hrvatske da prioritet međunarodne zajednice mora biti borba protiv terorizma

"Htio bih istaknuti naše razumijevanje izraelskog stajališta - mi u potpunosti podržavamo spremnost Izraela da nastavi s provođenjem mirovnih smjernica, ali razumijemo da postoji obveza izraelske vlade da zaštiti svoje građane i spriječi daljnje terorističke napade", istaknuo je hrvatski šef diplomacije.

"Teško je reći s kime bi Izrael trebao pregovarati s palestinske strane i mi smo zabrinuti što nema jasnog partnera i nadamo se da će Palestinci uspjeti pronaći vodstvo koje će moći pregovarati i postići mir", kazao je Žužul odgovarajući na novinarsko pitanje o tome što misli o predsjedniku palestinske samouprave Jaseru Arafatu.

"Skeptičan sam što se tiče mogućnosti pregovora sa sadašnjim palestinskim vodstvom. Palestincima treba moderan političar koji će se hrabro suočiti s Arafatom", rekao je Shalom, ponovivši stajalište izraelske vlade da nema pregovora s Palestincima dok palestinsko vodstvo ne riješi pitanje terorizma.

"Vlada Hrvatska ima jasno stajalište da borba protiv terorizma nema alternative, a jedini je način stvaranje velike globalne antiteroristčke koalicije", istaknuo je sa svoje strane Žužul

Hrvatski ministar će se u ponedjeljak navečer sastati i s izraelskim premijerom Arielom Sharonom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara