Žužul u Haagu: Izetbegović nas je prevario nakon samo dva dana

TREĆEG dana svjedočenja pred Haškim sudom Miomir Žužul je izjavio kako su svi koji su prisustvovali, smatrali potpisivanje zajedničke Deklaracije o Uniji BiH 14. rujna 1993. u Ženevi od strane Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, povijesnim dokumentom kojim se rješavaju svi problemi između RH i BiH.

Žužul je svjedočio i o Zajedničkoj deklaraciji nakon susreta Izetbegović-Tuđman u rujnu 1993., u kojoj njih dvojica potvrđuju zaključke Londonske konferencije i u kojoj se navode osnovne ustavne odrednice buduće unije triju republika u BiH.

"Do deklaracije je došlo na Tuđmanovu inicijativu"

Tamo je i osobno sudjelovao, te tako iznio da je do deklaracije došlo na Tuđmanovu inicijativu jer je htio ubrzati rješenje temeljeno na interesima muslimanskog i hrvatskog naroda.

Istog dana je potpisan još jedan dokument - Sporazumu o konfederaciji između Republike Hrvatske i Unije BiH, no njega na suđenju nema, jer je, napominje Žužul, odlučeno da se drži u tajnosti.

Za taj se dokument, koji postoji u samo tri primjerka, smatralo kako će "riješiti sve probleme između Hrvatske i BiH".

"Izetbegović prevario sporazum od prije dva dana"

"U tom je trenutku vladao veliki optimizam i entuzijazam na obje strane i svi smo mislili da smo riješili veliki problem", no uskoro je Izetbegović potpisao jednaki sporazum s Miloševićem i Karadžićem,  što je Hrvatska, prema Žužulu, "doživjela kao varanje sporazuma od prije dva dana".

Osim toga, Izetbegović je u sporazumu sa Srbima potpisao mogućnost da se u roku od dvije godine nakon nastajanja Unije BiH, svaka od republika referendumom odluči za ostanak ili izlazak iz unije. U slučaju raspada unije sve državne ovlasti BiH, uključujući i članstvo u međunarodnim organizacijama poput UN-a, automatski bi naslijedila republika s jasnom većinom muslimanskog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žužul to tumači kao želju muslimanskih čelnika BiH da dopuste raspad zemlje, da se srpskom entitetu dopusti odlazak i pripajanje matici, da se i Hercegovini omogući da nastavi sama ili s Hrvatskom, a da se od ostatka BiH stvori unitarna muslimanska država koja bi odmah imala i status u svijetu.

"Armija BIH i HVO surađivale protiv zajedničkog neprijatelja"

No, dvije su države, sukladno potpisanom Sporazumu o prijateljstvu i suradnji, imale zajedničkog neprijatelja i željele zajedničku obranu od njega pa su osuđivale sukobe Armije BiH i HVO-a, tražeći da se kazne krivci koji slabe obranu od zajedničkog neprijatelja.

Taj sporazum je, suprotno haaškoj optužnici, nastavlja Žužul, stvarno bio i sproveden na terenu, jer je 1993. dokumentirano da je više pripadnika Armije BiH dobilo oružje i opremu od HV-a.

Ponovio je i Tuđmanovu odanost cjelovitoj BiH, s Hrvatima kao konstitutivnim narodom, te ga citirao da će "pregovarati i s crnim vragom ako će to donijeti mir".

"Tuđman bio zabrinut zbog širenja ekstremnog islamizma iz BIH u Europu"

Spomenuo je i njegovu zabrinutost, kao "povjesničara sklonog razmišljanju u velikim povijesnim konceptima", zbog širenja ekstremnog islamizma iz BiH u Europu.

Žužul je tako završio treći dan svjedočenja u okviru napora obrane da se sruši teza tužiteljstva da su Prlić i ostala petorica čelnika Herceg Bosne s predsjednikom Tuđmanom sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu dijeljenja BiH i pripajanja HB-a "Velikoj Hrvatskoj".

A.P.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara