Žužul uvjeren da će pregovori s EU početi u rano proljeće

HRVATSKI ministar vanjskih poslova u ponedjeljak je u Sofiji izrazio uvjerenje da će Hrvatska na sastanku Europskog vijeća 17. i 18 prosinca dobiti datum početka pregovora s EU o punopravnom članstvu i da će pregovori započeti najkasnije u travnju 2005.

"Nakon svih razgovora, ja sam jos veći optimist i vjerujem da ćemo dobiti datum te da ćemo u rano proljeće, najkasnije od 4. mjeseca, započeti pregovore", rekao je Miomir Žužul hrvatskim novinarima nakon što je tijekom dana imao bilateralne sastanke s ministrima vanjskih poslova Španjolske, Portugala, Mađarske, Belgije i Švedske.

Ministar Žužul u glavnom gradu Bugarske predstavlja Hrvatsku na 12. ministarskoj konferenciji OESS-a, a poslijepodne je svojim govorom otvorio drugu plenarnu sjednicu.

Žužul je ustvrdio kako su mu svi kolege s kojima se sastao, kao i oni s kojima se susreo neformalno - Austrija, Sveta Stolica i Luksemburg - rekli kako vjeruju da će Hrvatska dobiti datum pregovora.

"Smatraju kako sve što je Hrvatska učinila u proteklom razdoblju, a osobito u posljednjih godinu dana, pokazuje da ispunjava sve kriterije i da je na europskom putu", ustvrdio je hrvatski ministar, dodavši kako je mađarsko izaslanstvo to čak istaknulo u govoru na plenarnoj konferenciji.

Ministar ne vjeruje da će Europsko vijeće donijeti skupnu odluku za sve četiri zemlje kandidate, već da će se "svaka zemlja tretirati pojedinačno, a to je nama važno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Želimo imati svoj program rasporeda i početka pregovora i njihovog razvoja, jer je jedino u tom slučaju realno da mi negdje 2007. godine završimo pregovore i da, kako je rekao predsjednik Europske komisije u nastupnom govoru, Hrvatska može postati punopravnom članicom EU još za mandata ove Komisije, odnosno sredinom 2009.", rekao je Žužul.

Također je ustvrdio kako nije važno hoće li Hrvatska datum za početak pregovora dobiti uz nekakav uvjet.

"Ne postoji datum bez uvjeta... Bez obzira na to hoćemo li datum dobiti s nekim uvjetom, izrečenim ili napisanim, uvjeti postoje - ispunjavanje kopenhaških kriterija. Bitno je da se jasno odredi kad Hrvatska započinje pregovore i okvir njihove provedbe", rekao je Žužul, dodavši kako se on "ne bi pretjerano opterećivao načinom na koji je to formulirano", jer EU ima mehanizme kako svaku državu, pa i Hrvatsku, može usporiti ili čak i zaustaviti ako ne ispunjava sve političke kriterije.

Prvi dan konferencije Žužul je ocijenio vrlo uspješnim, jer se razgovaralo o budućnosti organizacije i načinima na koje će se što bolje pripremiti za ono sto je čeka.

"Istaknuo sam i u govoru da je nama osobito važno da smo mi država koja je na svojem teritoriju imala misiju OESS-a i da je ona bila uspješna, ali je sad došlo vrijeme da se ona privodi kraju, odnosno da Hrvatska iz statusa primatelja pomoći OESS-a prijeđe u fazu u kojoj će sama aktivno pridonositi njegovim misijama u svijetu", rekao je ministar.

Hrvatska će to, kako je rekao "napraviti u suradnji i dogovoru s OESS-om", ali je izrazio uvjerenje da "takvo razumijevanje postoji unutar organizacije".

Ministarska konferencija završit će u utorak trećom plenarnom sjednicom na kojoj bi trebali biti usvojeni svi dokumenti koji su dogovoreni prethodnih dana i, u slučaju da se postigne konsenzus oko najtežih pitanja, zajedničkom Ministarskom izjavom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara