Žužul: Vlada će poslušati mišljenje Europske komisije

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul potvrdio je večeras, u HTVovoj emisiji "U krupnom planu" da će Vlada poslušati mišljenje Europske komisije o 'slučaju Bechtel', te da će odustati od izravne pogodbe s tom američkom tvrtkom, "ako Komisija iznese ozbiljne razloge za to". L

"Ako Komisija iznese ozbiljne razloge zbog kojih se Bechtelu ne smije izravnom pogodbom povjeriti izgradnja dionice Dugopolje- Šestanovac, onda nećemo ići na to, jer bi u protivnom bili neozbiljna Vlada", kazao je Žužul.

U prilog izravnoj pogodbi s Bechtelom, Žužul je izjavio kako je u ožujku raspisan natječaj za jedan dio te dionice, od Dugopolja do Biskog, no taj je natječaj, tvrdi, propao, jer je najpovoljnija ponuda bila skuplja od cijene tražene u natječaju i deset posto skuplja od Bechtelove.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta je ocijenio da je "ovo povijesni trenutak za potpisivanje ugovora s Bechtelom", zbog iznimno niskog tečaja dolara.

Bivši premijer Ivica Račan i bivši ministar javnih radova Radimir Čačić ponovili su tvrdnje, da je ugovor s Bechtelom za Hrvatsku nepovoljan, te da ga Vlada ne mora zaključiti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je tomu tako, govore i riječi bivšeg ravnatelja Hrvatskih autocesta Stanka Kovača, koji je, nakon potpisivanja ugovora s Bechtelom u travnju, kazao da Hrvatska nema više nikakvih obveza prema toj tvrtci", kazao je Čačić, tvrdeći da mu Ministarstvo, iako je to tražio, nije htjelo dostaviti taj ugovor.

Neutemeljenim optužbama nazvao je Kalmetinu tvrdnju da su mu (Kalmeti) predstavnici Bechtela kazali da su od bivše Vlade dobili usmena jamstva da će se, umjesto dionice Zagreb-Sisak, izravno pogoditi izgradnja alternativne dionice.

Žužul je još jednom oštro odbacio bilo kakvu mogućnost korupcije, ocjenjujući da je njegov nekadašnji rad za lobističku tvrtku koja je zastupala Bechtel "namjerno iskrivljeno i prikazan kao nešto neuobičajeno i krivo, iako je to sasvim uobičajeno u svijetu". Čitav slučaj nazvao je napuhanim i "podvalom bivše vlade".

(Hina) xibob yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara