Žužul za Reuters najavio potpunu suradnju s Haagom

Žužul za Reuters najavio potpunu suradnju s Haagom
NOVA hrvatska Vlada pod vodstvom HDZ-a snažno će raditi kako bi odagnala strahove Zapada vezane uz pitanja suradnje s Haškim sudom te unaprijedila odnose s EU, Sjedinjenim Državama i susjednim zemljama, rekao je u utorak, u razgovoru za agenciju Reuters, vjerojatni budući šef hrvatske diplomacije Miomir Žužul.

Žužul je novinaru Reutersa rekao da se njegova stranka, koja se na Zapadu i dalje često naziva nacionalističkom, transformirala u "umjerenu konzervativnu" stranku, nalik na njemačke demokršćane (CDU).

Najviše bojazni na Zapadu, piše Reuters, izaziva nekadašnja loša praksa HDZ-a u suradnji s Haškim tribunalom. Žužul, međutim, naglašava da nema razloga za strah. "Želimo potpunu i poštenu suradnju s Haagom, u skladu s rezolucijama UN-a i ostalim pravilima. Možda nećemo uvijek gledati na stvari istim očima, ali surađivat ćemo i kada se nećemo slagati", rekao je Žužul.

"Članstvo u EU ostaje naš prioritet. Zadržat ćemo dosadašnji pravac približavanja Europi, ali ćemo prebaciti u višu brzinu. Naš je cilj sustići Rumunjsku i Bugarsku i zajedno s njima ući u Uniju, bez obzira kojega datuma to bilo", rekao je Žužul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budući ministar vanjskih poslova također najavljuje i bolju suradnju sa susjedima. "Želimo da SCG i BiH uđu u EU i NATO i podržat ćemo ih u tome. Međutim, ne želimo biti taoci njihova napretka. Ritam približavanja mora biti individualan", rekao je Žužul.

Također je kazao da će Hrvatska pomno pratiti opće izbore u Srbiji zakazane za 28. prosinca, u nadi da će "pobjednici biti političari koji dijele našu viziju dobrosusjedstva".

"Odnosi Zagreba i Beograda oduvijek su bili ključni za ovu regiju", kazao je Žužul.

Osvrnuvši se na BiH istaknuo je da Hrvatska gleda na BiH kao na suverenu državu.

Bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu također najavljuje da će nova Vlada unaprijediti odnose sa Sjedinjenim Državama koji su narušeni uskraćivanjem potpore ratu u Iraku i odbijanjem sporazuma o neizručenju Amerikanca novom Međunarodnom kaznenom sudu. "Želimo te odnose podići na dosad najvišu razinu. Uloga SAD-a u Europi je nezamjenjiva a no što mi želimo su izbalansirani odnosi s EU i Sjedinjenim Državama. Ne vjerujem da Hrvatska mora birati jednu stranu", naglasio je Žužul.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara