Zvonimir Hodak: Nikad više neću biti normalan čovjek

Zvonimir Hodak: Nikad više neću biti normalan čovjek

"KOLIKO je Zagorec siguran, dovoljno govori to da smo ga prevezli u blindiranom vozilu i to nakon što sam se doslovce derao da se to omogući, pa pročitajte pismo Pukaniću iz Lepoglave. Trebalo je postaviti samo jednog policajca na ulaz zgrade u kojoj stanujem na Zrinjevcu pa bi se tragedija možda spriječila. No, ne bi se spriječilo ubojstvo Luke Ritza i 17-godišnje djevojke koja je nastradala isti dan kad i Ivana. To sve znači da pomalo počinjemo sličiti na Kolumbiju i Bogotu, a želimo u EU i tvrdimo da smo sigurni, što potkrepljujemo nekakvim statistikama. Što meni vrijedi bilo koji statistički podatak kad ja svoju jedinicu više nikad neću vidjeti. Nikad više neću biti normalan čovjek, barem u psihičkom smislu, a na životu me drži samo želja da nešto dokažem, pokažem i demaskiram", ispričao je riječkom Radio Trsatu odvjetnik Zvonimir Hodak, čija je kćer Ivana smaknuta prije tjedan dana.

"Osjećam se kao podvojena ličnost, jer doživljavam nešto za što nisam znao da postoji s obzirom na to da do sada nisam imao takvo iskustvo, jer je čak i moja 91-godišnja majka, čiji sam sin jedinac, još uvijek živa. S ovakvim unutarnjim osjećajima i stanjem duha se još nisam susreo i to moram prihvatiti", kazao je Hodak.

"Imam sumnje"

Kazao je da unatoč tome što je na Ivaninoj sahrani bilo oko tri tisuće ljudi, nju je zapravo osobno poznavao vrlo uzak krug ljudi, možda njih stotinjak. Kazao je i da ga je uvijek boljelo kada su je svrstavali u tzv. "zlatnu mladež", jer je ona bila marljiva, obrazovana i uspješna djevojka, a ono što je postigla "to se zlatnoj mladeži baš i ne da". Napise u medijima poput onih o Ivaninoj trudnoći prestao je čitati. Opisao je i svoje iskustvo koje je imao nakon Ivanine smrti, kada je ušao u crkvu.

"Osjetio sam strujanje, osjetio sam da mene Ivana gleda i to mi je dalo jako puno snage. Nadam se da će mi Bog pokazati kako da iskoristim tu snagu", rekao je Hodak kroz suze.  Upitan sumnja li tko je mogao ubiti njegovu kćer, odgovara: "Imam sumnje, ali to bi bilo previše u ovoj fazi. Možda ću kasnije direktno reći".

"Zločin iz strasti je dimna zavjesa"

Hodak rezolutno odbacuje da je Ivanino ubojstvo zločin iz strasti. Ne izgovarajući njegovo ime, kazao je kako je apsolutno siguran u bivšeg Ivaninog dečka, poduzetnika Ivora Vucelića.

"Zločin iz strasti može počiniti samo jedna osoba, a u nju sam siguran, presiguran jer je to prepoštena osoba. Vjerujte mi, ta priča nema osnove, ona je alibi. Netko se preplašio Zagorca da će on nešto pričati meni, da ću pričati dalje", kaže Hodak te objašnjava zašto misli zbog čega su ubili Ivanu, a ne njega.

"Možda nisam bio pogodna meta, jer sam muškarac pa sam mogao brže reagirati i obraniti se pa su mi odlučili eliminirati moje najdraže i najvrjednije, ono što me najviše boli", kaže Hodak. Dodaje da je zbog toga svega varijanta zločina iz strasti "proizašla iz nečije kuhinje", jer "ne bi se desio dva dana nakon što je general Zagorec izručen u Hrvatsku".

"To je bio svojevrsni urbi et orbi - 'evo što će vam se desiti ako netko nešto kaže", zaključuje Hodak.

"Ubojica moje kćeri sigurno ima olakotne okolnosti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan o opasnostima odvjetničkog posla, nakon ubojstva svoje kćeri kazao je da odvjetničku struku smatra časnom, jer pomaže ljudima i misli da je animozitet prema tom zanimanju posljedica komunizma kada su odvjetnici bili "nužno zlo".

"Odvjetnici moraju postojati. Čak i ubojica moje kćeri sigurno ima olakotne okolnosti, vjerojatno je bio drogiran, ucijenjen, možda su mu prijetili", kazao je Hodak, naglašavajući da više nema što izgubiti te da se ne može bojati.

Ulično nasilje strože kažnjavati

Hodak je kazao i da se u Hrvatskoj moraju dogoditi promjene u zakonu, jer je "bolje ograničiti slobode 50-ak ljudi, nego da se teroriziraju milijuni". Za primjer je rekao kako nema smisla da u Nizozemskoj ljudi mogu popušiti joint u kafiću, a da se u Hrvatskoj zbog jednog smotuljka marihuane trpaju u zatvor, čime im se upropaštava život.

"Ulično nasilje postaje problem koji se mora riješiti egzemplarnim kaznama", zaključuje.

"Puno znam i puno ću reći"

Poručio je da je drugi dio njegove osobnosti, odvjetnički, itekako živ i da će zbog toga svim silama braniti umirovljenog generala Vladimira Zagorca, jer ga se progoni zbog onoga što predstavlja - "sve što se loše dogodilo u Hrvatskoj od '90. do danas".

"Uvjeren sam da Hrvatska samo želi oprati svoju savjest preko jednog čovjeka i, metaforički rečeno, objesiti ga uz tvrdnju da smo mi svi ostali pošteni i do svojih smo imetaka, ogromnih dvoraca i imanja došli sa svojih deset prstiju. U Vladimiru Zagorcu smo našli osobu koja je okaljala naš ugled, kompromitirala nas i zbog koje ne možemo tako brzo ući u EU. E, to neću dozvoliti i tu ću biti vrlo energičan i direktan, što je najvažnije. Puno toga znam i kad se oporavim puno toga ću iznijeti hrvatskoj javnosti", naglasio je Zvonimir Hodak ističući da se na njegovog klijenta želi prebaciti sva krivnja,  a "ne daj Bože da on počne govoriti nešto o njima, jer bi to bilo jako loše".

"Vi znate da je naš aktualni predsjednik rekao kad je stupio na tu funkciju u svom prvom mandatu da će iz inozemstva vratiti 360 milijardi eura koji su na nekakvim tajnim računima za koje on zna po svijetu. Kada bi on to doista napravio, za mene bi bio heroj. On to, međutim, ne radi da bude heroj, nego da po isteku drugog mandata postane vođa hrvatske ljevice i čovjek koji je vratio ukraden novac Hrvatskoj", ustvrdio je Hodak.

Odvjetnik ovih dana boravi daleko od svoje kućne adrese gdje mu je ubijena kćerka te se oporavlja u svojoj vikendici u Bolu na Braču sa suprugom Ljerkom Mintas Hodak. Osam dana nakon likvidacije i 300 ispitanih osoba, policija i dalje nikoga ne sumnjiči za ubojstvo.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara