Zvonimir Mrkonjić u povodu smrti Tomislava Slavice

Tomislav Slavica, prozaik i dramski pisac, osim književnosti, pridonio je hrvatskoj kulturi i svojim izdavačkim radom, istaknuo je danas u povodu smrti Tomislava Slavice vodeći hrvatski pjesnik, teatrolog i član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonimir Mrkonjić.

Književnik Tomislav Slavica umro je 16. veljače u bolnici ´Magdalena´ u Krapinskim Toplicama, a na vječni počinak ispraćen je tiho, u obiteljskom krugu, 19. veljače na zagrebačkome groblju Mirogoju.

Prozni i dramski pisac Tomislav Slavica rodio se u Splitu godine 1937. Bio je urednik časopisa ´Mogućnosti´ i pripadnik prvoga književnog naraštaja splitskog časopisa ´Vidik´, na čijem je čelu bio od 1967. do Hrvatskog proljeća.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća Tomislav Slavica preselio se s obitelji u Zagreb, gdje je u ´Gavelli´ radio kao šef propagande te zamjenik direktora, a zatim kao urednik Astrina časopisa.

Član je Društva hrvatskih književnika od 1963., objavio je četiri romana: ´Korovidovi´ (1963.), ´Kronika o bogovima´ (1965.), ´Kunara´ (1968.), te ´Četvrti konj´ (1982.). Izvedene su mu dvije drame - ´Iskupljenja drama´ (1966.) i ´Posljednji u beskraju bijeline´ (1968.).

Zvonimir Mrkonjić rekao je u povodu smrti Tomislava Slavice kako je u njegovu romanu ´Korovidovi´ (1963.) osjetio ´izvornu snagu koja ga podsjeća na Williama Faulknera´. U posljednjem romanu ´Četvrti konj´, objavljenom u Zagrebu 1982., ima elemenata političke fantastike, po uzoru na Orwela, rekao je Zvonimir Mrkonjić i dodao da se i u tom djelu može prepoznati ´lokalna situacija´.

Važan dio Slavičina javnog rada i jest i nakladništvo, a poznato je da je osnovao nakladničku kuću ´Marko Marulić´, u kojoj je objavio mnoge knjige mlađih hrvatskih pisaca sa splitskog područja.

Javni rad Tomislava Slavice bio je prekinut od godine 1971., kada je doživio sankcije i progone, do dolaska u Zagreb početkom osamdesetih. ´Zbog svega što je učinio u hrvatskoj književnosti i kulturi, naša generacija sjeća ga se s velikim poštovanjem i zahvalnošću´, rekao je među ostalim Zvonimir Mrkonjić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara