AMERIČKI TV GLEDATELJI MANJE ZAINTERESIRANI ZA STARE SERIJE

Televizijski gledatelji nisu baš trčali do svojih tv prijamnika zbog prošlotjednog početka nove sezone omiljenih serija te američke televizijske mreže NBC i CBS bilježe pad gledanosti u odnosu na prošlu godinu. L

Početak sezone "Prijatelja" pratilo je 28 posto manje gledatelja nego lani u isto vrijeme, "Ekipa za očevid : Miami" privukla je 25 posto manje gledatelja, "Frasier" 31 posto manje, "Njujorški plavci" 22 posto manje, a popularnost "Hitne službe" pala je za 13 posto.

Kako navodi tvrtka Nielsen Media Research, najpopularnija serija "Ekipa za očevid", koju je prošle godine pratilo 27 milijuna Amerikanaca, ove je godina zabilježila pad gledanosti od 12 posto.

Općenito gledajući, televizijske postaje ABC, CBS, NBC i Fox bilježe pad od tri posto u odnosu na početak sezone prošle godine i sedam posto unutar demografske skupine od 18 do 49 godina.

Iako je nezahvalno stvarati zaključke nakon samo tjedan dana, ako se ovakav trend "negledanosti" nastavi, televizijske kuće bi se mogle zabrinuti.

"Sve te serije stare", izjavio je analitičar Media Week Onlinea Marc Berman, dodajući da gledatelji traže nove emisije koje će ih više zabaviti i zaintrigirati.

Predsjednik zabavne redakcije NBC-a Jeff Zucker zadovoljan je proteklim tjednom jer je, kako kaže, upravo njegova kuća zabilježila porast gledanosti svih nastavljenih serija.

Primjerice, "Zapadno krilo" je imalo više gledatelja nego u bilo kojem trenutku prošle sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za neke od padova popularnosti postoje olakšavajuće okolnosti.

Prošlogodišnji početak "Prijatelja" bio je u znaku Joeyjeve prosidbe Rachel na kraju prethodne sezone, "Ekipa za očevid: Miami" imala je snažan faktor znatiželje uoči premijere.

Danas se "Njujorški plavci" bore s konkurencijom u terminu utorkom navečer - serijama "Zakon i red" i "Sutkinja Amy", a "Frasier" mora uvjeriti obožavatelje u vlastitu kreativnost nakon što ga godinu dana nije bilo na programu.

Gledateljstvo ABC-a poraslo je za osam posto, navodi se u rezultatima istraživanja, što se djelomično može povezati sa smrću Johna Rittera zbog koje je porasla gledanost serije "8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter", a djelomično i s tim da je postaja prošle godine zabilježila tako loše rezultate da ove godine jednostavno ne može biti gore, tvrde analitičari.

No ima i svijetlih točaka: "Hope and Faith", nova serija ABC-a na programu u obiteljskom terminu u petak navečer, "Joan of Arcadia" CBS-a također petkom i nova forenzičarska serija "Cold Case" nedjeljom.

Krenule su i neke druge nove serije, no ne predviđa im se neki uspjeh.

Televizijske mreže sve se više suočavaju s konkurencijom kabelskih mreža, budući da je prosječni broj televizijskih programa u domaćinstvu porastao s 20-ak na više od 100.

To se počelo odražavati na serije koje su godinama kotirale vrlo dobro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara