Bianci Jagger "alternativni Nobel"

Bianca Jagger proglašena je u četvrtak dobitnicom "alternativne Nobelove nagrade" za svoj rad na promicanju zaštite prava čovjeka i socijalne pravde.

Bianca Jagger, najpoznatija po svom osam godina dugom braku s pjevačem Rolling Stonesa Mickom Jaggerom, podijelila je nagradu s još dva dobitnika.

Ruska lobistička skupina za zaštitu prava čovjeka i građanske slobode Memorial također je dobitnik "alternativnog Nobela" kao u argentinski borac za zaštitu okoliša Raul Montenegro, nagrađen za svoj rad s domorocima i zaštitu prirodnih resursa.

Nagrada ustanovljena 1980. godine konkurira uglednoj Nobelovoj nagradi koju je osnovao 1901. godine Alfred Nobel, izumitelj dinamita.

Ovu nagradu, vrijednu dva milijuna švedskih kruna (297.300 američkih dolara), pokrenuo je švedsko-njemački filatelist i bivši član Europskog parlamenta Jakob von Uexkull.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je utvrdio kako je Nobelova nagrada za mir, medicinu, fiziku, kemiju, ekonomiju i književnost previše akademska i previše usmjerena na industrijalizirani svijet.

Zato je uspostavio alternativnu nagradu za priznavanje napora u borbi protiv zagađenja, siromaštva, kršenja prava čovjeka te opasnosti od nuklearnog rata.

"Bianca Jagger je pokazala tijekom godina kako slavne osobe mogu biti u službi zlostavljanih i obespravljenih", navodi se u izjavi odbora koji dodjeljuje "alternativni Nobel".

Među prijašnjim dobitnicima ove nagrade je i Kenijka Wangari Maathi, borac za zaštitu okoliša, koja će u petak u Oslu primiti Nobelovu nagradu za mir.

(Hina) xbis ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara