Caterham porazio deset puta skuplji Ferrari Enzo

Caterham porazio deset puta skuplji Ferrari Enzo

MALOSERIJSKI britanski automobil Caterham Seven R500 evolution je u izravnom duelu uspio poraziti deset puta skuplji Ferrari Enzo, ponos talijanske auto-industrije.

Svake godine na pisti duljine 3.218 metara u Leicestershireu magazin Autocar organizira 0-100 m/h-0 natjecanje. U prijevodu to znači da će pobijediti automobil koji u najkraćem roku postigne 100 m/h (160 km/h) i zatim se zaustavi. Stoga je razumljivo da se na ovakvim natjecanjima redovito okupe automobili snova kao što su Ferrari Enzo, McLaren F1 i Aston Martin DB9.

Orijentacije radi, većina automobila zadatak ispuni u manje od 12 sekundi, što je nevjerojatan podatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ove godine pobijedio je, vjerovali ili ne, maleni Caterham R500 evolution, koji je zadatak izvršio u svega 10.73 sekundi i tako postavio novi svjetski rekord. Manje od 500 kg teškom automobilu za postizanje 96 km/h trebalo je 3.21 s, dok je 160 km/h postigao u fenomenalnih 6.92 sekunde. Za zaustavljanje mu je trebalo još 3.6 sekundi, dok je razlika vremena potrošena za reakciju vozača. Inače, cijena ovakvog bolida je u Velikoj Britaniji 42.000 GBP.

Deset puta skuplji Ferrari Enzo zadatak je obavio za 10.98 sekundi i tako izgubio prvo mjesto.

Između njih se još ugurao i najbrži motocikl na svijetu, Suzuki GSX-R1000, koji je 160 km/h postigao za rekordnih 5.03 sekundi, ali mu je za zaustavljanje trebalo "čak" više od 5 sekundi, pa je zadatak na kraju obavio u ukupnom vremenu od 10.89 sekundi.

U natjecanju je učestvovalo ukupno 47 automobila i to od "običnih" Renault Meganea, Honde Civic Type R, pa sve do BMW-a CSL, Mercedesa McLaren SLR i Porsche Carrere GT.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara