Četiri zvjezdice za Pluriel

Četiri zvjezdice za Pluriel

KAKO se Citroen C3 već okitio četirima zvjezdicama u EuroNCAP-ovim testovima, bilo je za očekivati da će njegova "fun" izvedba imena Pluriel polučiti podjednak rezultat. Putnička kabina pretrpjela je tek manje deformacije i u potpunosti sačuvala oblik. 31 bod, odnosno četiri osvojene zvjezdice samo potvrđuju da je doista riječ o sigurnom vozilu.

Istina, danas postoje automobili koji se mogu pohvaliti i sa pet zvjezdica, ali kad je riječ o segmentu kabrileta, Pluriel je trenutno najsigurniji model testiran od strane ove institucije. Dokazane kvalitete platforme, potpora sigurnosne opreme i pojačanja najizloženijih dijelova su se pokazali kao dobitna kombinacija. 

U testovima frontalnog sudara Pluriel je prošao iznimno dobro, usprkos činjenici da je testu podvrgnut u najosjetljivijoj konstrukcijskoj izvedbi, dakle bez zaštitnih lukova. Struktura je energiju udarca dobro apsorbirala, a putnici su ostali uglavnom zaštićeni. Naime, kao i kod svih manjih automobila, najlošija karika je ostao prostor u predjelu koljena, što može rezultirati težim posljedicama. Također, relativno opasno područje je upravljač, koji prilikom sudara može ozlijediti prsni koš.

Pluriel, prvenstveno zahvaljujući bočnim zračnim jastucima, pruža vrlo visoki stupanj zaštite pri bočnim sudarima. Također, vrlo dobri rezultati postignuti su sa stanovišta zaštite pješaka, što iz dana u dan postaje iznimno važno. Oblik prednjeg kraja, posebno položenost vjetrobranskog stakla, minimalizira posljedica prilikom naleta na pješaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pogledu aktivne sigurnosti, C3 Pluriel posjeduje modernu tehnologiju poput progresivnog servo upravljača, ABS-a s elektronskim raspodjelom kočenja i sustavom podrške naglom kočenju, koji automatski pali sva četiri žmigavca, ESP sustav elektronske kontrole stabilnosti.

Usprkos inovativnom konceptu, C3 Pluriel je u suštini kabriolet, pa je nedostatak krova sa stanovišta čvrstoće morao biti nadomješten brojnim ojačanjima. Tako pasivnu sigurnost osiguravaju ojačanja u prednjim stupovima, te naslonima sjedala i naslonima za glavu stražnjih sjedala. Nadalje, velikim dijelom je korišten čelik povišene čvrstoće radi rasipanja energije, odnosno koncentracije naprezanja u slučaju sudara.

C3 Pluriel nudi zračni jastuk vozača i suvozača, posebne bočne zračne jastuke za zaštitu glave i prsnog koša za putnike sprijeda, pirotehničke predzatezače povezane s graničnicima sile na prednjim sjedalima, spojeve ISOFIX na stražnjim sjedalima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara