Dokazano: Hollywood pati od čiste dosade i previše muškaraca!

Dokazano: Hollywood pati od čiste dosade i previše muškaraca!

Tekst: N.M.
Foto: JLP

ISTRAŽIVANJE koje je naručilo Udruženje filmskih glumaca SAD-a, a koje se bavi pitanjem raznolikosti u Hollywoodu, iznjedrilo je poražavajuće rezultate, barem kada govorimo o mašti i razlikama među glumcima. A nje, naime, nema. Manjine, starije osobe i žene u filmskoj industriji dobivaju zanemariv broj poslova, što usput dokazuje da bez obzira na to što živimo u "modernom vremenu" svijetom, a pogotovo Hollywoodom, vladaju muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Štoviše, što je doba modernije, rezultati su poražavajući. Tako su 2007. godine (29.3 posto uloga) pripadnici manjina bili zastupljeniji nego 2008., kada je ta brojka pala na 27.5 posto, a najviše uloga u 2008. godini dobivali su bijelci, i to njih čak 72.5 posto. Afroamerikanci imali su 13.3 posto uloga, 6.4 posto pripalo je Latinoamerikancima, dok je 3.8 posto pripalo Azijatima i glumcima s pacifičkih otoka. Svega 0.3 posto uloga odigrali su američki domoroci, a ostalih 3.8 posto ostalo je nedefinirano.

Holivudski glumci dobivaju dvostruko češće uloge nego njihove kolegice, a jedini koji su u obećanoj zemlji napredovali su Azijati i glumci podrijetlom sa pacifičkih otoka - broj njihovih angažmana povećan je sa 3.4 na 3.8 posto, što je minorni napredak, ali je napredak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara