Dva Engleza ubili studenta ispaljivanjem iz katapulta

Dva Engleza ubili studenta ispaljivanjem iz katapulta

BRITANSKA je policija u utorak (15. srpnja) optužila dvojicu muškaraca za ubojstvo iz nehata nakon što su iz ogromnog katapulta ispalili studenta oxfordskog Sveučilišta, Bugara Konstadina Jankova. Jankov je promašio mjesto predviđeno za "slijetanje", te preminuo od ozljeda.

Ispaljivanje nesretnog Bugara iz replike srednjovjekovnog katapulta dogodilo se u studenom 2002., i to nakon što su članovi neslužbenog kluba ljubitelja ekstremnih "sportova" tamošnjih studenata prikladno nazvanog "Oxford Stunt Factory" iz istog katapulta uspješno ispalili petero ljudi.

Konstadin Jankov bio je student biokemije na Sveučilištu u Oxfordu, koji se ostalim članovima kluba pridružio u eksperimentu ispaljivanja ljudi iz replike katapulta. Inače, takvi su katapulti korišteni u ratovima u srednjem vijeku, naročito pri opsadama gradova i dvoraca.

Prvih petero ispaljenih ljudi, koji su prethodno izvagani kako bi se točno izračunala gdje će pasti, pali su na predviđeno mjesto - u sigurnosnu mrežu veličine teniskog terena. No, Bugar nije bio te sreće. Jankov je pao van mreže i zadobio teške ozljede kralješnice. Brzo je prebačen u bolnicu u Bristolu, ali nije mu bilo spasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

David Aitkenhead, koji je izgradio katapult, kasnije je izjavio: "Vidio sam nesreću ali nemoguće je reći što se dogodilo. Nije letio dovoljno daleko i pao je na zemlju. Teško je reći s koje je visine pao jer taj let nije vertikalni pad nego ima oblik parabole. Zapravo nije čak ni pao, bačen je."

Katapult koristi utjecaj gravitacije na vrlo teški uteg, čime manji uteg (u ovom slučaju čovjek) dobije dovoljnu energiju da bude izbačen ogromnom brzinom u zrak paraboličnom putanjom.

Klub "Oxford Stunt Factory" osnovan je u 1980-ima kao klub svih tamošnjih studenata koje zanimaju ekstremni sportovi. Njihov najpoznatiji "poduhvat" je izvođenje bungee skoka od 230 metara, koji je iskorišten u pretprošlom nastavku Jamesa Bonda - "Zlatno oko".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara