Elektronički ugovor na sudu

Elektronički ugovor na sudu

NE POTPISUJTE "elektroničke ugovore" bez advokata! Naime, i zbog elektroničkog ugovora može se dospjeti na sud.

Kada je riječ o ugovorima zaključenima u elektroničkom obliku, zanimljiva je presudsa suda u Hamburgu, prema kojoj sadržaj kupoprodajnog ugovora u digitalnom formatu mora biti jasno priložen uz Internet ponudu ili mora biti dostupan kupcu preko jasno označenog ´gumba´ na web stranici. Nije dovoljno da ugovor bude samo dostupan putem pretraživanja na Internetu, stoji u zanimljivoj ´elektronskoj´ crtici Nelke Fikeus-Krmić, objavljenoj u časopisu ´Komunikacije´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ´hamburškom slučaju´ voditelj jedne foto agencije tražio je visoku naknadu od izdavača koji je svoje klijente opskrbljivao fotografijama dotične agencije bez autorizacije. Sud je tužbu odbio jer se izdavač branio da nije poznavao ugovorne uvjete. Elektronički fail koji je kupac primio nije sadržavao spomenute klauzule o neovlaštenom korištenju.

Hamburški sud je ustanovio da ugovorni uvjeti na koje se tužitelj poziva nisu na jasan i vidljiv način predočeni tuženom kupcu, te ga zato ne obvezuju. Jednostavno - u elektroničkom obliku nije udovoljeno općim pravilima klasičnog ugovornog prava!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara