Europljani su zdraviji i žive duže

Europljani su zdraviji i žive duže
OČEKIVANA životna dob u Europskoj Uniji porasla je od 1960. za osam godina pa za muškarce iznosi 75 godina, a za žene 81, ističe se u izvješću Europske komisije.

Osobe starije od 65 godina danas čine 16 posto ukupne populacije, dok osobe mlađe od 15 godina čine 17 posto. Do 2010. činit će 18, odnosno 16 posto, upozorava se u izvješću.

Brakova je sve manje, sve se kasnije sklapaju i sve su češće rastave. Stopa rastave brakova 1960. bila je 15 posto, ali za one koji su se vjenčali 1980. ta je stopa 28 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako europsko stanovništvo stari, tako se sve više povećava zdravstveni sektor u kojemu je u razdoblju od 1995. do 2001. otvoreno više od 2 milijuna radnih mjesta ili 18 posto ukupnoga broja novih radnih mjesta. Danas u zdravstvu radi gotovo 10 posto svih zaposlenih. No, osim s problemima koje donosi starenje stanovništva, zdravstvo se mora suočiti i sa starenjem svojega osoblja.

U nekoliko zemalja 40 posto medicinskih sestara starije je od 45 godina. "Kako rastu potrebe, morat ćemo zamijeniti medicinske sestre koje odlaze u mirovinu", upozorava se u izvješću uz napomenu da imigracija može ponuditi samo kratkoročno rješenje.

"Dugoročno, morat ćemo poboljšati kvalitetu i produktivnost te pronaći nove načine za privlačenje mladih radnika koji će se zaposliti u ovom sve većem sektoru", stoji u izvješću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara