Gumpert Apollo: Veliki korak za ljubitelje brzina

Gumpert Apollo: Veliki korak za ljubitelje brzina

ŠIROJ javnosti malo poznata tvrtka Gumpert Sportwagenmanufaktur uskorio bi mogla zasjati punim sjajem. Razlog je novi model imana Apollo, točnije njegova Sport izvedba snažna 800 KS.

Ponesen uspjehom izvornog Apolla predstavljenog na prošlogodišnjem izdanju ženevskog salona, Gumpert se potrudio da i ove godine ponudi automobil za pamćenje. Za sada je poznato da će se Sport izvedba od izvornika razlikovati po velikom GT stražnjem krilu i izraženom prednjem odbojniku.

Također, interijer je presvučen Alcanatarom, a serijska oprema uključuje automatsku klimatizaciju, audio-sustav i kameru za vožnju unatrag.

Što se tiče pogonskog stroja, i dalje se radi o središnje smještenom Audijevom 4.2 V8 benzincu obogaćenom biturbo sustavom prednabijanja. U nedostatku više podataka ponovit ćemo mogućnosti „običnog“ Apolla. Isti motor razvija 478kW/650 KS pri 6.000 o/min i 850 Nm pr 4.500 o/min.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svega 1.100 kg težak bolid pojuri do 360 km/h, a ubrzanje do 100 km/h apsolvira za 3,0 sekundi. Nadalje, pod punim gasom kazaljka će 200 km/h pokazati nakon samo 8,9 sekundi. S obzirom da snažnija izvedba na vagi neće pokazivati višak kilograma opravdano je očekivati osjetno bolje performanse.

Po uzoru na izvornik zadržana je koncepcija izvedbe šasije. Nosiva konstrukcija izvedena je kao kavez od Cr-Mo cijevi, po uzoru na natjecateljske bolide. Rezultat je optimalna krutost i minimalna masa, dva osnovna preduvjeta za postizanje odgovarajućih voznih osobina.


Klikom na fotografiju možete pogledati istu većih dimenzija

I za kraj spomenimo cijenu. Apollo Sport na njemačkom tržištu ima cijenu od 299.500 eura. Gumpert tvrdi da se radi o najpovoljnijoj cijeni na tržištu, naravno s obzirom na činjenicu što se dobiva za uložen novac.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara