Hajde da se drogiramo

Hajde da se drogiramo

Foto: Ante Baranić/Cropix

KADA je jedna od najčitanijih vijesti dana ona o poznatoj manekenki koja "nije" kupovala drogu, kao da lagano počinjete naslućivati da je stav prema drogama u ovoj zemlji izvitoperen poput onog Vlade koja je nakon 15 godina pogrešnog djelovanja iznebuha došla do zaključka da zaista nema smisla pubertetliju s džointom tretirati poput Pabla Escobara i opterećivati sudove napušenim klipanima. No, Vlada je refleksija naroda koji ih je izabrao, a stav vlasti prema lakim i teškim drogama jedan je od najočitijih primjera te tvrdnje.

Čak štoviše, mogli bi reći da je prilično licemjerno kritizirati sumanute zakone ako se u isto vrijeme ponašamo kao da ne znamo bolje.

Dok su sudovi prenapučeni maloljetnicima koji su tamo završili samo zato jer policija nema pametnijeg posla od pretresanja idiota u "tko jebe svijet" fazi, novine i tabloidi doslovno su zatrpani  skandalozno spektakularnim vijestima o nekim bezveznjacima koji su uhvaćeni s podjednako beznačajnom količinom droge što dodatno potiče demonizaciju ama baš svake droge pa poslije svega ispada da je pušenje trave podjednako opasno kao pikanje u venu ili surlanje bijelog. I naravno da će takve vijesti sablazniti roditelje koji su u konstantom strahu jer njihov je maloljetnik počeo napuštati gnijezdo, a na ulicama mu prijete vršnjaci koji bi ga mogli iscipelariti do smrti, divlji vozači s 3 promila, maturalac, svinjska gripa, trudnoća, najnovije spolne bolesti, video igre, glazba i filmovi koji bi ih mogli skončati i Vlada koja će im zagorčati život ako popuste pritisku okoline i zapale džoint. S druge strane, konzervativna će Vlada reagirati na strah konzervativne većine i poduzimati drakonske mjere ne bi li dokazali da dijele mišljenje te većine.

Na kraju krajeva, jasan stav prema ovisnosti, makar bio i pogrešan, budi simpatije kod velikog broja birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, skandalozno isticanje općepoznatih činjenica ne može rezultirati apsolutno ničim pozitivnim. Stvari se uopćavaju i samo se nastavlja širenje nebuloza kao što su "ne postoji razlika između lakih i teških droga". Prisjetite se Gorana Bareta koji je "uhvaćen" s tabletama i pola grama kokaina. Goran Bare uhvaćen s drogom? Za početak, to se ne zove vijest već isticanje očitog. To nije skandal, to je srijeda. Poznatog je rokera pola Hrvatske uhvatilo s pola grama kokaina kada je gostovao kod Stankovića. U isto vrijeme, stari će uživatelj biti "narkomančina" i "legenda". I svi ćemo se diviti kada se po stoti puta skine i drogama na period od maksimalno nekoliko mjeseci kaže odrješito "ne". Najgore od svega je to što živimo u državi u kojoj je divljenje nečijem "skidanju" s droge općeprihvaćeno i politički korektno. Trebali bi se diviti onoj većini koja se usprkos svemu nije navukla ili se pretvorila u agresivni šljam ogrezao u alkoholu.

Najgore je to što je u devet od deset slučajeva "velikih ulova" riječ o tako nebitnim likovima i nebitnim drogama nebitne količine. Tabloidi su se počeli ponašati kao policija i u nedostatku pametnijih tema isticati suštinski marginalne vijesti kao nešto spektakularno i šokantno. "U svijetu svaka deseta novčanica od stotinu dolara ima tragove kokaina"! Što ste točno doznali? Doznali ste ono što ste već i znali, a to je da drogu ušmrkavaju oni koji imaju novaca. Kada bi analizirali svaku novčanicu od deset kuna vjerojatno bi otkrili da svih deset ima tragove suza umirovljenika koji plaču svaki puta kada se od iste moraju odvojiti. No, to smo znali. Isto tako, tabloidi nisu mjerilo kvalitete (iako ih ljudi gutaju i htjeli ili ne htjeli na temelju istih stvaraju mišljenje o nekom ili nečem), ali iste se stvari događaju i u "ozbiljnim" tiskovinama.

Prisjetimo se samo skandala kada su novinari otkrili "šokantnu" vijest da obrisci uzeti u toaletu mondenih zagrebačkih okupljališta pokazuju tragove kokaina, amfetamina, marihuane i speeda. Tko bi rekao da dokolica, višak novca i pristupačnost droge mogu rezultirati konzumacijom opijata. To je u najmanju ruku velik šok koji budi nevjericu i tjera vas da s izrazom užasa na licu izgovorite"nije moguće, sigurno lažu".

Nitko ne kaže da bi prema drogama trebali biti indiferentni, ali isto tako ne bi se trebali ponašati kao pleme domorodaca koje je po prvi puta suočeno sa konceptom kompresije audio podataka jer na taj način propagira se onaj stupidni "pazi da ti netko ne stavi drogu u piće" stav, a svi ćemo se složiti da "bakina reakcija" nije najzdraviji stav za učinkovitu borbu protiv ovisnosti.   

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara