Hollywood ponovno otkriva radosti očinstva

Hollywood ponovno otkriva radosti očinstva
NAJPOPULARNIJI dječji film ovoga ljeta vjerojatno će biti kompjutorski animirani film "Finding Nemo", koji se proteklog vikenda počeo prikazivati u SADu i odmah zauzeo prvo mjesto gledanosti sa 70,6 milijuna dolara prihoda.

Očekuje se da će tematika očinstva i odgovornosti dobiti vrlo visoke ocjene i od obiteljskih psihologa i od filmskih kritičara.

Radi se o drugom filmu ove sezone u kojem se naglašava koliko je važno biti dobar otac. Film "Daddy Day Care" predstavio je Eddieja Murphyja kako otkriva radosti odgoja kad preuzima vođenje dječjeg vrtića nakon što je ostao bez posla u marketingu.

"Finding Nemo" je najnoviji film izrađen u studiju za animaciju Pixar koji ima distribucijski ugovor s Disneyjem.

Izvršni menadžeri u obje tvrtke nadaju se da će film ponoviti uspjeh prethodnika o očinstvu, "Kralja lavova", legendu u Disneyjevom panteonu.

Godine 1994. film "Kralj lavova" bio je najuspješniji animirani film svih vremena s pričom o laviću koji sebe krivi za smrt oca.

U najnovijem filmu radnja se vrti oko Marlina, neurotične tropske ribice koja na samom početku filma, u napadu morskog psa, ostaje bez svoje družice i većine ikre.

Samo jedno jaje preživi i Marlin ga nazove Nemo u čast posljednje majčine želje te se zakune da će štititi potomka svojim životom.

Marlin postaje otac pun ljubavi, ali pretjerano brižan koji se boji pustiti Nema iz kuće pa čak i iz vida više od minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što Nemo jednom ode iz doma bez dopuštenja, Marlin ga toliko izgrdi da Nemo pobjegne te ga uhvate ronioci.

Zatočen je u akvariju jednoga liječnika, sve dok Marlin ne nadjača svoj strah, očaj i pesimizam i krene u potragu za svojim djetetom i -za samim sobom.

Film je pun šarenih i zanimljivih detalja, zahvaljujući kojima je svaki film kuće Pixar, od "Priče o igračkama" do "Čudovišta iz ormara", bio toliko popularan.

Vrlo živ prikaz podvodnog svijeta još više učvršćuje ugled Pixara kao vodećih umjetnika digitalne animacije.

No ono najvažnije u filmu jest njegova duša: prikaz čovjekova osjećaja krivice da, uspije li u karijeri, neće uspjeti kao roditelj.

Scenarist u Pixaru Andrew Stanton radio je na svim hitovima producentske kuće. Na jednom izletu u akvarij sa sinom shvatio je da previše toga brani djetetu iz čiste brige te umjesto da iskoristi ionako oskudno vrijeme koje provodi zajedno sa sinom, on ga je u potpunosti uništio svojom pretjeranom brigom.

Tada je nastala ideja o novom filmu. Stanton je predložio novi projekt Pixaru te je postavljen kao redatelj filma o Nemu.

Disneyjev ugovor s Pixarom uskoro istječe. Prema dosadašnjim uvjetima obje su tvrtke dijelile dobit na pola.

No Pixarova četiri filma zaradila su u prosjeku dvostruko više od Disneyjevih te će vjerojatno novi ugovor biti drukčiji, više u korist Pixara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara