Hrvatice u organizmu nose opasne količine žive

Hrvatice u organizmu nose opasne količine žive

Europska udruga neškodljive zdravstvene pomoći (HCWE) ispitala je uzorke kose 263 žene iz 21 europske zemlje, a opasna živa pronađana je kod 95 posto ispitanica. No najveći usio tog elementa nađen je kod žena iz Španjolske, Francuske i Hrvatske. Razina žive kod njih puno je veća od one koju preporučuje Američkog nacionalnog vijeća za istraživanje.

"Rezultati istraživanja ne mogu se generalizirati na sve žene ispitanih zemalja, ali govore o velikoj razini zagađenosti okoliša", rekla je koordinatorica češke grupe istraživanja, Karolina Ružičkova.

Najviše žive pronađeno je kod češke ispitanice Katerine Jacques, koja je vegetarijanka već deset godina i koja tvrdi da nastoji živjeti zdravo. "Ovo ilustrira zagađenje koje je danas u svijetu zbilja veliko. Čak i oni koji se trude živjeti što zdravije, mogu naštetiti svom nerođenom djetetu", rekla je Jacques.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini način da se izbjegne zagađenje, tvrde u HCWE-u, je izbacivanje žive iz industrijske uporabe. Ona u okoliš najčešće dospijeva iz elektrana koje za gorivo koriste ugljen, zatim iz proizvoda koji sadrže spojeve klora te spaljivanjem materijala upotrebljivanih u medicini.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara