Industrija za debele postaje pravi rudnik zlata

Industrija za debele postaje pravi rudnik zlata
AMERIČKI lanci brze prehrane počeli su u svojoj ponudi nuditi i zdravija jela poput salata, ali nisu se svi Amerikanci uključili u borbu s debljinom. Upravo oni koji imaju problema s kilogramima postaju novo, još neotkriveno tržište koje predstavlja pravi rudnik zlata.

"Freedom Paradise" ljetovalište od 112 soba južno od Cancuna u Meksiku, u svojoj reklami ističe da je riječ o prvom ljetovalištu na svijetu namijenjenom debelim ljudima. U tom "raju za debele" nalaze se velike stolice bez rukohvata, široke stepenice za ulazak u bazene, tuševi umjesto kada i čvršće viseće mreže za spavanje.

Gotovo trećina odraslih Amerikanaca ima problema s kilogramima, prema američkim Centrima za kontrolu bolesti.

Baš se zato pojavila potreba - i dobar posao - organiziranja ne samo hrane nego i ostalih svakodnevnih potrepština za one koji imaju problema s kilama. A to je veliki biznis, jer onima koji imaju problema s viškom kilograma potrebno je sve - od velikih ručnika do velikih kreveta, od velike odjeće do velikog nakita, od velikog namještaja do velikih lijesova.

Amplestuff.com, koji svoje proizvode nudi na internetu, prodaje gotovo sve što je potrebno debelim ljudima - uključujući produživače za pojase u automobilu, veće kišobrane, veće vješalice, veće ručnike i vage koje mogu izmjeriti težinu i do 454 kilograma.

Kelly Bliss, koja sebe naziva "vodećom figurom u fitnessu za vrlo debele osobe", prodaje video-kasete s vježbama za ljude koji imaju probleme s tjelesnom težinom. Na jednoj od njezinih kaseta, može se vidjeti i žene teška 227 kilograma koja vježba sjedeći.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kelly Bliss također je napravila i žute internet stranice (Plussizeyellowpages.com) s popisom svih službi za deblje stanovnike SAD-a - od namještaja pa sve do većih kajaka.

Industrija koja se bavi debelim ljudima "teška" je više milijardi dolara, od čega samo odjeća namijenjena onima s viškom kila iznosi 17 milijardi dolara.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, broj debelih osoba u svijetu porastao je za 100 milijuna u razmaku od 1995.do 2000. godine.

(Hina) nab dgkZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara