Iskorištavanje budala ili kako zaraditi

Iskorištavanje budala ili kako zaraditi

SVATKO od nas barem se jednom susreo s nekim tko Vidovitog Milana smatra genijem ili televizijskim fenomenom. I sam se nekoliko puta susretao s onima koji tvrde kako je riječ  o izrazito duhovitom, spaljenom ili neobjašnjivo zabavnom čovjeku koji ljudima daje pomaknute savjete koristeći se špilom karata iz kojih vadi mudrosti kao što su "tri puta pljuni u bunar i zakopaj orah ispod najstarijeg stabla u bašti i kroz tjedan dana upoznat ćeš ženu svog života". U tome zaista ne postoji ništa loše i ako vas takve stvari mogu nasmijati, svaka čast, pronašli ste zabavu tamo gdje zabave gotovo da i nema – dakle, u televizijskom programu.

No, u isto vrijeme pomalo plaši  činjenica da taj čovjek ima toliko posla i da je poziva toliko da je svoju emisiju u stanju prodati i u susjednoj državi. Teško je povjerovati da bi toliki ljudi trošili vrijeme i novac i ostajali budni do sitnih sati ne bi li slušali sumanuto bulažnjenje koje je ili očita zajebancija ili… Ne, riječ je o očitoj zajebanciji. Ako ste pak duboko uvjereni da je ono što priča istinito, onda je to neki drugi problem i valja se zapitati koliko je takvih među nama i trebamo li ih izdvojiti poput osuđenih pedofila. Nikada ne znate upravlja li jedan od takvih sredstvom javnog prijevoza ili vam možda prčka po hrani. Ako vjerujete u to da oduzimanje sivih i bijelih čarapa može izvući vašeg sina iz problema, pitanje je u što još vjerujete ili je li to u što vjerujete opasno za nas ostale.

Glupost na stranu, nije li upravo nevjerojatno kakve sve stvari postaju popularne. U redu, prvi čovjek koji je rekao "hajmo tri mjeseca snimati idiote" vjerojatno je naišao na podsmijeh televizijskih producenata, ali riječ je o vizionaru jer vjerojatno je nesvjesno stvorio svjetski fenomen poznatiji kao Big Brother. Drugim riječima, sve je moguće. U ovom slučaju nije jasno zašto bi imali lažnog tarot majstora koji priča gluposti kada znate da postoji cijela horda onih "stvarnih" koji vjeruju u ono što pričaju pa su samim tim još smješniji. Na kraju krajeva, imamo Malnarov "Nightmare stage" pa ako smatrate da je slušanje ludog lupetanja vaš tip zabave, uživajte. Ne trebamo se zgražati i iščuđavati nad onim što neke zabavlja jer uvijek možemo gledati ono što volimo i što nas ne vrijeđa. Tome služi daljinski.

Ali možemo li?

Ono što prečesto slušamo jest obrazloženje nečije popularnosti koje postaje pomalo iritantno jer pretvorilo se u pravilo. "Ma, super je on/ona, zarađuje na budalama". Prije nekoliko godina, takvih "poduzetnih genijalaca" koji iskorištavaju ljudski glupost i naivnost nije bilo mnogo ili barem nisu dominirali zabavnom scenom. Danas to rade svi. Realno gledajući, iskorištavanje budala postalo je primarni izvor zarade zabavne industrije. Trenutak istine, narodnjaci, Big Brother, Farma, raznorazna talent natjecanja, Severina, Nova lova, Gotovčevi, lutrija, Thompson, tarot show, prodavanje sumnjivih proizvoda putem TV prodaje, Škoro ili bilo što a da u svom opisu ima riječ "reality"... Ili "domoljublje". U redu je, smatrate da je većina glupa, ali žalosno je da se to iz dana u dan dokazuje na ovakav način jer ovo su redom hitovi u narodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to govori o zabavi u ovoj zemlji?

Naravno da ne govori ništa dobro jer svjesni smo da je ono najpopularnije ujedno i iskorištavanje budala, a nitko ne želi biti budala. Ali mi alternativu nemamo. Barem ne na domaćim kanalima. Ako svaki drugi fenomen na ovim prostorima možemo objasniti riječima "ovo je iskorištavanje budala" onda je očito da je broj budala ogroman, da zabava za tu skupinu dominira tržištem i da za bolju budućnost nema nade jer ako tržište vrvi budalama koncentrirat ćemo se na većinu, a ne ove druge jer njima ne možete prodati ono što prodajte budalama.

Drugim riječima, nitko svoju energiju i novac neće trošiti na proizvodnju gela za kosu u zemlji ćelavih.

Nije da je situacija fantastična, ali još uvijek postoji određen broj onih koji svoju energiju i kreativnost neće usmjeravati isključivo na debile i naivce već svoj posao cijene dovoljno da bi u njega uložili i nešto više. No, ako interes za tim ne postoji koja je šansa da takvo što zaživi i zašto bi netko trošio dragocjeno vrijeme u državi u kojoj za takvim stvarima nema interesa?

Kroz deset godina, sva bi zabava mogla postati zabava za budale i ne treba vam Vidoviti Milan (s titulom čarobnjaka koju je dobio na katedri magije) da iz karata pročita kako to nije dobro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara