Izvanzemaljski oceani uskoro meta svemirskih istraživanja

ISTRAŽIVANJE oceana na drugim planetima Sunčeva sustava sada je moguće zahvaljujući tehnici koja je usavršena radi istraživanja oceanskih dubina na Zemlji, izjavili su u subotu istraživači na godišnjoj konferenciji Američke udruge za razvoj znanosti održanoj u Seattleu.

"Novi postupci i pouke koje smo izvukli iz istraživanja oceana na Zemlji olakšat će budućim naraštajima istraživanje Europe i Titana", Jupiterova i Saturnova mjeseca, kazao je John Delaney s washingtonskog sveučilišta.

Prvo će odredište biti Titan, "svijet koji je za nas potpuno nov", kazao je Ralph Lorenz sa sveučilišta Arizona u Tucsonu koji sudjeluje u istraživanju tog Saturnova satelita, jedinog mjeseca u Sunčevu sustavu koji ima gustu atmosferu, u sklopu misije Cassini-Huygens američke (NASA) i europske (ESA) svemirske agencije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici drže da na Titanu postoje veliki oceani koje sačinjava smjesa etana, metana i plinova koji su stalno u tekućem stanju zbog velike hladnoće koja tu vlada (-179 stupnjeva Celzija).

"Mnoge oceanografske pojave kao što je nastanak valova pod utjecajem vjetra poznate su na Zemlji samo eksperimentalno. Da bismo utvrdili vezu između snage vjetra i veličine valova, mjerimo ih i izvodimo zaključak koji ne tumači fizičke zakone koji određuju taj fenomen", istaknuo je Lorenz.

Po njegovu mišljenju, "dajući nam niz potpuno novih parametara, Titan će proširiti naše spoznaje o djelovanju oceana i klime".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara