JAZZ GLAZBENICI I MENTALNA OBOLJENJA

Život mnogih velikana jazz glazbe obilježen je mentalnim oboljenjima, nasiljem i drogom, prema podacima nedavno provedenog britanskog istraživanja. L

Umjetnička kreativnost koja resi majstore poput Milesa Davisa mogla bi ići ruku pod ruku s povećanim rizikom od mentalnih bolesti, javlja BBC.

Dr. Geoffrey Wills, psiholog iz Stockporta (područje Manchestera), proučavao je biografije 40 svjetski poznatih glazbenika te je ustvrdio da je kod njih opasnost da će razviti ovisnost o drogama osam puta veća nego kod drugih.

Dr. Wills je također ustvrdio da među velikanima jazza postoji četiri puta veća opasnost od poremećaja u raspoloženju.

Psiholog tvrdi da to ne znači da su svi jazz glazbenici skloni tim problemima, ali naglašava da su ti umjetnici jednako osjetljivi na mentalna oboljenja kao i drugi kreativni tipovi poput pisaca i umjetnika.

U svom se istraživanju Dr. Wilson koncentrirao na tzv. "zlatno doba" modernog američkog jazza između 1945. i 1960. godine.

Od 40 glazbenika, četvero ih je imalo slučajeve psihičkih smetnji u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primjerice, roditelji saksofonista Arta Peppera imali su problema vezanih uz alkoholizam, a majka Stana Getza patila je od depresije.

Uobičajena je i ovisnost o drogama: više od polovice potvrdilo je kako su barem u jednom razdoblju života uživali drogu.

Miles Davies, Art Pepper i Bill Evans bili su ovisnici o kokainu, tvrdi Wills, dodajući da je svojedobno ovisnost o heroinu među jazz glazbenicima bila karakteristična za crne gradske četvrti.

Osim toga, 11 glazbenika imalo je problema s alkoholom, a šestero je imalo neki drugi oblik ovisnosti.

Unutar skupine postojao je nevjerojatno visok broj samoubojstava te problema prouzrokovanih oscilacijama u ponašanju.

Mnogi su glazbenici - poput klavirista Buda Powella te Milesa Davisa, patili od nekog oblika mentalnih bolesti, poput shizofrenije, paranoje i halucinacija te raznih oblika fobija.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "British Journal of Psychiatry".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara