Je li Isus imao brata?

Je li Isus imao brata?

PRIJE dva dana svjetski su mediji objavili vijest o prvom arheološkom dokazu koji upućuje na mogućnost da je Isus imao brata. O čemu se zapravo radi?

Dokaz o postojanju Isusovog brata mogao bi, ako se stručnjaci usaglase, biti drevni kameni kovčeg star oko 2000 godina, u kakvome su Židovi u periodu od prvog stoljeća prije Krista do 70-e godine nakon Krista pokapali kosti svojih mrtvih, jer su vjerovali da su kosti potrebne njihovim vlasnicima i u zagrobnom životu.

U proteklom je stoljeću iskopano na desetine takvih kovčega, ali je jedan zbog natpisa na sebi posebno zaokupio pažnju svjetske javnosti. Naime, na spornom su kovčegu na drevnom aramejskom jeziku uklesane slijedeće riječi: "Jakov, sin Josipov, brat Isusov". Stručnjaci smatraju da je Jakov upravo apostol Jakov, o kojem je puno napisano u Bibliji.

Kovčeg je 1960-te iskopao britanski arheolog John Marco Allegro, nakon čega je kovčeg prošao kroz ruke brojnih kolekcionara, sve dok ga u Jeruzalemu u stanu jednog kolekcionara nije vidio francuski stručnjak za aramejski jezik na sveučilištu u Sorbonni, Andre Lemaire, koji je preveo riječi uklesane na poklopcu kovčega - "Yaakov bar Yosef akhui di Yeshua".

Lemaire je svoje istraživanje kovčega zaključio tvrdnjom kako je "vrlo vjerojatno da se natpis s kovčega odnosi na Isusa iz Nazareta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevesti natpis s kovčega bilo je relativno lako, ali valja znati da su u to vrijeme imena Josip, Jakov i Isus bila vrlo česta među Židovima, radi čega je trebalo povezati kovčeg konkretno s Isusom iz Nazareta, piše National Geographic.

Znanstvenici Geološkog instituta u Izraelu pažljivo su pregledali kovčeg, te procijenili njegovu starost na oko 2000 godina.

Natpis na kovčegu napisan je u posebnoj formi aramejskog jezika, što dodatno sužava vremenski period u kojem je kovčeg najvjerojatnije napravljen.

"Natpis je vrlo bitan jer se kroz vrijeme aramejsko pismo promijenilo u vremenu, a mi znamo kako je izgledalo u koje vrijeme" - izjavio je za National Geographic Johns Hopkins, znanstvenik Sveučilišta u Baltimoreu, pa dodao: "Forma pisma najvažniji je kriterij za određivanje starosti kovčega, a forma korištena na ovom kovčegu sugerira da je on zaista nastao polovicom prvog stoljeća."

Ono što izdvaja ovaj kovčeg od ostalih kovčega iste ili slične starosti nađenih na istom mjestu je upravo spominjanje brata.

"Od svih kovčega koje smo dosad našli, na samo jednom se spominje postojanje brata pokojnika, što znači da je postojao itekako dobar razlog za takav natpis" - tvrdi Andre Lemaire, pa dodaje: "Natpis očito sugerira da je pokojnikov brat bio važna, cijenjena osoba."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara