Kinez otkrio Ameriku prije Kolumba?

Kinez otkrio Ameriku prije Kolumba?
LEGENDARNI kineski moreplovac navodno je otkrio Ameriku prije Kristofora Kolumba, a dokaz za to bi trebala biti stara zemljopisna karta koja će od ponedjeljka biti predstavljena u Pekingu i Londonu, objavio je časopis "The Economist".

Zemljovid bi trebao dokazati da je kineski admiral Zheng He već prije Kolumbovog dolaska u Ameriku 1492. godine oplovio taj kontinent. Dokument o kojem je riječ navodno je kopija originalne admiralove zemljopisne karte iz 1418. godine koja pokazuje čitav razmjer putovanja tog najvećeg kineskog moreplovca. Kopija zemljovida je s komentarima izrađena 1763. godine i pokazuje Ameriku, Afriku i Europi. Na njoj međutim nedostaju britanski otoci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineski kolekcionar starih zemljovida i prominentni odvjetnik specijaliziran za međunarodnu trgovinu Liu Gang tu je kopiju zemljovida kupio 2001. godine u jednom antikvarijatu u Shanghaju za nešto više od 400 eura. Tek kad je pročitao knjigu Britanca Gevina Menziesa objavljenu 2003. godine, u kojoj je kineski admiral opisan kao prvi čovjek koji je oplovio globus i otkrio Ameriku, Liu Gang je shvatio važnost zemljovida koji je pronašao.

Starost njegove kopije zemljovida trenutno se provjerava na Novom Zelandu. Do prije nekoliko godina kineski moreplovac Zheng Hu na zapadu gotovo da nije ni bio poznat. Kineski admiral je s velikom flotom krstario svjetskim morima i oceanima u razdoblju od 1405. do 1435. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara