Matematička formula za uspješan brak

Matematička formula za uspješan brak
DVA su američka profesora, spojivši psihologiju i matematiku, otkrila formulu po kojoj se s velikom sigurnošću može utvrditi rizik od rastave nekog bračnog para, priopćili su istraživači.

Psiholog John Gottman i njegov kolega, matematičar James Murray sa sveučilišta Washington (na sjeverozapadu zemlje) došli su do formule na temelju proučavanja petnaestominutne videosnimke više stotina parova koji se prepiru. Znanstvenici su svakom muškarcu i ženi dali jedan bod za pozitivnu interakciju i oduzeli bod za negativnu interakciju, pri čemu su u obzir uzeli i izraz lica i otkucaje srca svakoga od njih i uvrstili ih u formulu.

Rezultat je kvantificiran u obliku odnosa između pozitivnih i negativnih interakcija. "Savršen je odnos pet (pozitivnih) naspram jedan (negativan)", izjavili su istraživači koji tvrde su u krizi svi parovi čiji je odnos ispod 5:1. "Pravilo je jako pouzdano", ističe Murray.

Kada muž i žena koji su vrlo zadovoljni u braku "razgovaraju o važnim stvarima, ne moraju se slagati, ali ako se pritom šale znači da su privrženi jedan drugome i da su uspjeli uspostaviti emocionalnu vezu", kaže Gottman.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, mnogi ljudi ne znaju uspostaviti tu vezu i izgraditi stanoviti smisao za šalu, a njihove su svađe posljedica neuspjeha da uspostave emocinalnu vezu", dodao je.

Znanstvenici ističu važnost izraza lica, kao što je "izraz prijezira koji je pravi ubojica ljubavi".

Ovaj postupak omogućuje da se dozna što bi se dogodilo između nekog para ako se promijeni jedan čimbenik u njihovoj vezi, napominju istraživači.

Primjerice, "formula omogućuje da se predvidi što će biti s vezom ako muž pristane biti pod ženinim utjecajem i kako će to utjecati na broj pozitivnih interakcija", kazao je Gottman koji vjeruje da pomoću ove formule može učvrstiti vezu između para.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara