Mikuliću 13. mjesto, Hrvatska propustila direktan plasman u finale slijedeće godine

HRVATSKI predstavnik na Eurosongu, Ivan Mikulić, ipak je propustio direktan plasman direktno u finale slijedeće godine, usprkos izjavi Aleksandra Kostadinova i Hininoj jutarnjoj vijesti.

Na samom kraju subotnjeg prijenosa finalne večeri, dugogodišnji komentator Eurosonga za HTV Aleksandar Kostadinov ustvrdio je da je Hrvatska završila na 13. mjestu, što je točna informacija, iako je Kostadinov pogrešno protumačio pravila Eurovizije.

Naime, Hrvatska je glasanje završila s istim brojem glasova kao i Malta, pa je Kostadinov zaključio da je Hrvatska zauzela 13. mjesto jer je Malta dobila veći broj bodova od jedne zemlje nego Hrvatska, što je posve pogrešno.

Naime najviša ocjena Mikulićeve pjesme bila "desetka", dok je Malta dobila najviše 6 bodova od jedne zemlje. Nadalje, plasman dvije zemlje s istim brojem bodova određuje se na drugi način.

Službena pravila Eurovizije kažu: "U slučaju da dvije pjesme imaju isti broj bodova, više će biti plasirana ona kojoj je veći broj zemalja dodijelio bodove."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je Malta dobila bodova od većeg broja zemalja nego Hrvatska (u omjeri 16:11), Malta je završila na 12. mjestu, a Hrvatska na 13.

Hina je pak u nedjelju ujutro u 7:30 objavila vijest da je Mikulić osvojio 12. mjesto, obrazlažući to pogrešnim pravilom o "većem broju viših plasmana pri glasanju".

Da je pjesma "You are the only one" uistinu završila na 13. mjestu možete se uvjeriti i sami na službenim stranicama Eurovizije.

Ispričavamo se posjetiteljima Index.hr-a zbog prenošenja pogrešne informacije.

Kako javlja Večernji list, razočarani Mikulić nije uopće želio davati izjave nakon finalne večeri, a nije otišao ni na party Željka Joksimovića, predstavnika SiCG kojemu su Hrvatska, Slovenija i BiH dali maksimalnih 12 bodova pri glasanju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara