Misterija Mozartove lubanje i dalje ostaje neriješena

Misterija Mozartove lubanje i dalje ostaje neriješena
FORENZIČARI nisu utvrdili je li lubanja koja se čuva u austrijskom Salzburgu uistinu ona Wolfganga Amadeusa Mozarta, možda najvećeg kompozitora u povijesti koji je rođen prije 250 godina.

Austrijska televizijska kuća ORF prošle je godine pokrenula međunarodni istraživački projekt "CSI Mozart", koji je ime dobio po popularnoj i nagrađivanoj američkoj televizijskoj seriji "CSI" o forenzičarima, a sve kako bi se forenzički analizirali zubi izvađeni iz spomenute lubanje.

ORF je ponudio znanstvenicima da primijene metode poput genetičkog testiranja kako bi utvrdili idenitet lubanje koju je Mozartova fundacija (Mozarteum) u Salzburgu dobila 1902.

No, forenzičari s austrijskog Sveučilišta u Innsbrucku i američkog vojnog laboratorija iz Rockvillea ostali su bez odgovora, objavio je ORF u nedjelju navečer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su usporedili DNK iz lubanje s genetskim informacijama koje su prikupili iz groba za koji se vjeruje da su u njemu pokopane Mozartova nećaka i baka, te utvrdili da ni jedan od tamo pronađena ženska kostura nije povezan, kao i da ni jedan nije u krvnom srodstvu s osobom čija je lubanja pohranjena u Mozarteumu.

"Identitet osoba pronađenih u grobu obitelji Mozart i dalje je misterija", izjavio je za ORF Walther Parson sa Sveučilišta u Insbrucku.

Zbog svega toga, tajna lubanje i nakon više od 200 godina ostaje neotkrivena.

Joseph Rothmayer, grobar koji je 1791. pokopao Mozarta u sirotinjski grob na bečkom središnjem groblju tvrdio je tada da je iskopao lubanju deset godina poslije, a ona je stotinu godina potom završila u Mozarteumu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara