Muškarci ipak neće izumrijeti

Muškarci ipak neće izumrijeti
TEORIJE da će muškarci izumrijeti odbačene su u dvije nove studije u kojima se kaže da je muški kromosom jači, pametniji i važniji nego što se prije mislilo.

Ideja da bi muškarci mogli izumrijeti možda se čini glupom jer na njih otpada gotovo polovina čovječanstva. Međutim neki stručnjaci za genetiku, koji sve promatraju u vremenskom razmaku od nekoliko desetaka milijuna godina, vrlo su ozbiljno shvatili tu mogućnost.

Oni su primijetili da se kromosom Y - niz gena koji određuje muški rod - kroz povijest dramatično smanjivao.

Prije više od 300 milijuna godina kromosom Y imao je više od 1.000 gena, a sad ih ima nekoliko desetaka, što su neki znanstvenici tumačili kao jasan znak propadanja Y kromosoma.

Budući da je evolucija okrutna u iskorjenjivanju gena koji ne osiguravaju preživljavanje ili koji su oštećeni u mutaciji, neki su predviđali da će Y postepeno "istrunuti" tijekom idućih pet milijuna godina.

Ipak, to se neće dogoditi tako brzo, tvrde američki znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje objavljeno u britanskom časopisu Nature pokazalo je da su neki od 78 gena koje su identificirali u kromosomu Y tako razmješteni da oponašaju parnu kromosomsku strukturu ostatka ljudskoga genoma.

Svi kromosomi spajaju se u parove (jedan se nasljeđuje od majke, a drugi od oca) kako bi se popravili geni koji su pretrpjeli mutaciju zbog bolesti i pogrešaka u replikaciji.

Budući da Y kromosom nema svoj par (žene imaju dvije kopije X kromosoma, a kod muškaraca se spajaju X i Y), on gene razmješta tako da mogu međusobno razmjenjivati parove baza.

"Y kromosom naučio je vrlo uspješno čuvati svoje bitne gene", rekao je Richard Wilson, direktor Centra za sekvenciranje genoma sveučilišta Washington.

Sekvenciranje Y kromosoma moglo bi rasvijetliti uzroke muške neplodnosti i objasniti zašto se muškarci i žene razlikuju u svojoj izloženosti raznim bolestima.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara