Najveći arhitekti današnjice gradit će novi WTC

Najveći arhitekti današnjice gradit će novi WTC

NAJVEĆI arhitekti današnjice su u New Yorku pokazali najviše tornjeve na svijetu, goleme viseće vrtove i staklenočelične simfonije kao svoje vizije obnovljenog World Trade Centera.

Sedam uglednih arhitektonskih ekipa tri sata je predstavnicima vlasti i medija objašnjavalo kako zamišljaju ono što bi trebalo zamijeniti tornjeve blizance uništene 11. rujna 2001.

Gradske vlasti New Yorka neće izabrati samo jedan projekt i provesti ga u cijelosti, nego će u idućih mjesec i pol dana pregledati sve radove, prikupljati mišljenje javnosti i brojnih stručnjaka i na taj način doći do jedinstvenog projekta koji bi u sebi sadržavao najbolje elemente svih prijedloga.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri od sedam projekata predlaže izgradnju najviših tornjeva na svijetu, kako bi se vratili poznati obrisi panorame najvećeg američkog grada. Broj i izgled tornjeva variraju od dva do pet, pa čak i devet, a u svim su prijedlozima oni međusobno povezani većim ili manjim ´mostovima´ koji omogućuju međusobnu komunikaciju.Ni u jednom projektu ne predviđa se gradnja na mjestu srušenih nebodera blizanaca, što je zahtjev obitelji stradalih u napadima 11. rujna, niti na mjestima predviđenim za izgradnju spomen-obilježja žrtvama napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara